От 1 октомври вдигат заплатите в Селскостопанската академия

  • 04 октомври 2016 12:44

  • 1869
  • 0
От 1 октомври вдигат заплатите в Селскостопанската академия
© novini.bg

От 1 октомври Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ повишава заплатите на всички в Селскостопанска академия. Това съобщи в Кюстендил заместник-министър Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в. Той посочи, че макар и с един мининимален процент, повишението на заплатите все пак е стъпка напред.

Костов посочи, че утре на първо четене в комисия ще бъде гледан Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанската академия и уточни, че този закон има за цел основно да даде възможност на бизнеса и земеделските производители да работят съвместно - от една страна бизнесът да ползва по-добре резултатите на академията, а от друга - учените да бъдат по-близо до проблемите на бизнеса.

Увеличението на възнагражденията ще се случи, макар че бюджетът на академията е в недостиг, без това повишение, на около 3 милиона лева, каза Костов. Той допълни, че тези три милиона лева ще бъдат компенсирани от допълнителни икономии и добри политики, които ще бъдат направени в министерството.

Костов участва в Кюстендил в кръгла маса с експерти от МЗХ по теми, свързани с развитието на секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство" и възможностите за кандидатстване по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 година.
Пред земеделски стопани от Кюстендил той изтъкна, че след вчерашното заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие" са взети решения, които да бъдат от полза на земеделските производители. Те се отнасят до подкрепа по "де минимис" за животновъдите, подкрепа за сектора "Плодове и ягодоплодни", свързана с кампанията по растителна защита, която предстои през зимата. Подкрепа е заложена и за пчеларите, която предвижда до 11 лева подкрепа на пчелно семейство.

"Беше взето решение до средата на ноември да приключи кампанията с акциза върху горивата, който трябва да се върне на земеделските производители, които имат право на това. Този път няма да се работи с ваучери, а директно ще се получи разплащане с левове", каза още Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в.

По време на срещата заместник-министърът изтъкна, че земеделското производство в Кюстендилския регион като секторен отрасъл и част от брутната добавена стойност към икономиката на областта, е увеличил своя дял с 2,5 процента в периода от 2013 до 2015 година. Ръст има и в животнотвъдството, посочи Костов. Той уточни, че в национален мащаб ръстът на бенефициентите в животновъдството е почти 100 процента за последните две години.

По-късно днес в Кюстендил ще бъде открит и базар - изложение от кампанията на МЗХ "Подкрепяме Българското". В него участват производители и преработватели на земеделски продукти от област Кюстендил.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини