Вещи на първата българска лекарка се съхраняват в музей в Габрово

  • 18 септември 2016 10:43

  • 1305
  • 0
Вещи на първата българска лекарка се съхраняват в музей в Габрово
©

Лични вещи на родената през 1855 година в Габрово първата българска лекарка - д-р Тота Венкова, се съхраняват в Регионалния исторически музей в града.

Сред тях са комплект прибори за хранене, покривка за маса и личен печат. Това съобщи уредникът в музея Иван Христов. По думите на Христов шестте вилици, шестте лъжици и шестте ножа са със сребърно покритие и върху тях са гравирани инициалите на лекарката. Името й е изписано и върху запазената сувенирна порцеланова чиния от Искрецкия санаториум. Покривката, запазена в музея, е ръчно бродирана и е подарена на д-р Тота Венкова от първата родилка, нейна пациентка.

Сред вещите е и личен печат с квадратна форма, на който е изписано: "Т. В. Д-р". Дръжката е покрита с цветни камъчета, запечатани в смола. През годините родствениците на лекарката запазват някои нейни лични вещи, снимки и документи.

Част от тях са дарени на музея от внука на нейния племенник - д-р Иван Несторов, който живее със семейството си в Сиатъл/САЩ/ и работи като изследовател по фармакокинетика. Родственикът на д-р Тота Венкова предава целия събран от баща му архив на габровското женско благотворително дружество "Майчина грижа" през 2005 година. Д-р Тота Венкова е благодетел и дарител.

В края на живота си дарява на санаториума за белодробно болни "Цар Фердинанд I" в Искрец 500 хиляди лева, Габровското девическо училище също получава 500 хиляди лева, а Софийският университет "Св. Климент Охридски" - 40 хиляди лева. Тота Венкова е починала на 23 декември 1921 година в София.

През 1997 година нейните мощи са пренесени в Габрово и са положени в двора на някогашното кино "Майчина грижа". По повод 150-годишнината от нейното рождение, през 2005 година е обявена за почетен гражданин на Габрово.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1305 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини