Заваляха молби за пенсиониране

  • 07 декември 2011 11:30

  • 958
  • 1
Заваляха молби за пенсиониране
©

С 32.5% са се увеличили заявленията за пенсиониране в София през последните два месеца, съобщава в."Сега", като се позовава на справка от Националния осигурителен институт.

Според данните 53-ма софиянци на ден подават молба в НОИ. Преди управляващите да заговорят за пенсионните промени, средният брой на заявленията е бил 40 на ден. За сравнение през първите 9 месеца на годината желание да се пенсионират са заявили 7465 софиянци, а през октомври и ноември - повече от 2200 души.

Още по-голяма е разликата във Варна. Там за октомври и ноември са подадени 942 заявления, или средно по 23.52 броя на ден.

Общият брой на заявленията не е впечатляващ, но ръстът е осезателен на фона на останалите 9 месеца от годината, когато са се подавали средно по 14.47 заявления на ден (общо 2720), уточнява изданието.

В Пловдив за последните два месеца заявленията са 1160, или средно по 29 на ден. Там увеличението не е толкова голямо, но все пак го има - за януари - септември са се подавали по около 23 молби на ден, или общо 4273. Подобно е положението и в останалите поделения на НОИ.

От НОИ признават, че нямат обяснение защо хора, които са изпълнили условията в края на 2011 г., бързат да се пенсионират, тъй като те могат да го направят и в бъдеще по старите условия. Освен това ще получават и по-висока пенсия, тъй като всяка година стаж при неупражнено право на пенсия ще участва вече с 4% при изчисляването на парите за старост, а не с 3, както досега.

Експертите обясняват бума единствено с недоверие и страх, че политиката може да се промени за пореден път към по-лошо. Вероятно в момента правят опити да се пенсионират при по-леките условия и хора, на които малко не им достига стаж и могат да си го откупят. Това обаче струва 74.76 лв. на месец и ако например човек реши да си откупи годините на следването, общата сума е 4485 лв.

Напрежението около пенсионирането започна да се трупа веднага след изборите, когато вицепремиерът Симеон Дянков започна да подхвърля в медиите идеи за увеличение на възрастта. Докато той отричаше пред синдикати и работодатели подобни намерения, заместникът му Владислав Горанов избистри предложението до увеличение с 1 година от 2012 г. Профсъюзите започнаха да се организират за национален протест, но въпреки това управляващите вкараха промените директно чрез депутати, заобикаляйки така нуждата от съгласуване в тристранния съвет. Миналата сряда, когато в София се събраха 15 000 души да протестират, ГЕРБ излезе с компромисен вариант. Именно той влиза за окончателно приемане днес или утре в парламента - увеличение на възрастта от 2012 г. с по 4 месеца на година, докато достигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. Паралелно с това по силата на по-предишни промени започва да се увеличава и стажът със същата стъпка от 4 месеца.

Последвайте канала на

Novini.bg
958 1

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.07 | 19:13

1
НОИ не можело да си обясни защо хората бързали да се пенсионират. Ами тогава да погледнат в каква държава живеем и какви ни са управниците - два пъти еднакво не им "свири гайдата" - днес обещават едно, утре го отричат. Как да им вярват хората при това положение? Че те утре могат да кажат, че трябва да работим и до 80 год.

Добави коментар

Водещи новини