Бълхи превзеха Пловдив

  • 04 юли 2016 18:11

  • 2445
  • 2
Бълхи превзеха Пловдив
©

Нашествие от бълхи тормози центъра на Пловдив и ЖР "Тракия". Мазетата и приземните етажи на жилищни кооперации са пламнали. Живеещите там понякога научават за скачащата напаст със седмици закъснение, тъй като през лятото рядко слизат до избите със зимнина и вехтории.

Причина за летния бум на бълхите са бездомните котки, които влизат през прозорците да раждат или да се крият в мазетата, обясняват специалистите. Преди дни младо семейство от ул. "Тракия" едва не получи шок, когато видя 8-месечното си бебе нахапано.

Двамата родители за първи път виждали бълхи и в първия момент не разбрали за какво става дума. Едва когато завели бебенцето на лекар, разбрали, че са жертва на летния бум на бълхите в Пловдив. Тъй като семейството живеело на четвъртия етаж, понякога оставяло бебешката количка в мазето, без да подозира, че там върлуват улични котки. Младите хора веднага се изнесли от апартамента при родителите си, като обявили, че няма да се върнат, докато не се реши проблемът, пише "Марица".

Топлото и влажно време е идеално за размножаването на бълхите, коментира шефката на Дезинфекционна станция Деспина Гърова. Дезинфекторите ходят да пръскат през ден по различни сигнали. Поръчките се изпълняват в рамките на 24 часа. В момента са натоварени заради паралелното пръскане за комари и кърлежи. Въпреки това гледат да реагират в рамките на ден. Цената на една пръскачка със специален химически разтвор против бълхи е 48 лева. Проблемът е, че препаратът трябва добре да намокри цялото помещение, заразено с бълхи. Еднократното пръскане обаче не е достатъчно. След 10-15 дни процедурата задължително трябва ад се повтори. Причината е, че при първото пръскане не се унищожават яйцата, снесени от насекомите. Те се излюпват в рамките на две седмици.

Много хора решават сами да се справят с проблема. От ветеринарните клиники казват, че напоследък всяка седмица идват по един-двама клиенти, които си купуват препарат против въшки, за да напръскат сами избите си. Мнозина се страхували хвърчащата напаст да не зарази и домашните им любимци. Затова масово напоследък се продават и каишки и лекарства за котки и кучета, които стопаните им третират, докато обезпаразитяват избените помещения на кооперациите си.

Навсякъде, където ходят дезинфекторите, даваме съвети на живеещите в кооперациите да преустановят източника на бълхите - уличните котки, казва Деспина Гърова. Котките са животни, които отлично се справят сами с изхранването си, особено в градска среда, а допълнителното им дохранване води единствено до нарушаване на екологичното равновесие, категорична е специалистката. Тя допълва, че е въпрос на личен избор дали да се хранят бездомните котки, но съветва който изпитва милост към животните, да си вземе да гледа вкъщи.

От началото на годината до пролетта са кастрирани 400 котки, а за миналата година броят им е 1200, информира шефът на Зооветеринарния комплекс Георги Божев. Кастрацията на бездомните животни е спряла през пролетта, защото тогава е размножителният им период. Според последното преброяване на уличните котки броят им в Пловдив е над 10 000. Статистиката е от 2013 г., но засега няма по-нова. Преброяването е станало по специална методика от активистите на фондация Международната фондация "4 лапи". Броят им е около 3000 повече в сравнение с 2009 г. В същото време безстопанствените кучета са намалели наполовина и допреди две години са били 689, което означава, че почти са на изчезване. Намаляването на естествения враг на котките и масовото им хранене с гранули и други храни от гражданите са двата основни фактора за нарушеното равновесие и свръх популацията им, коментират специалистите.

Кастрацията е основна мярка, казва Георги Божев. Той призовава гражданите, които хранят котки, да ги носят в Зооветеринарния комплекс на Пазарджишко шосе, за да бъдат кастрирани. Манипулацията е безплатна. Хората могат да вземат след това животните и да ги върнат на местата, където живеят постоянно.

БОЛЕСТИТЕ
Освен бълхи, от които е пламнал целият град, котките пренасят туларемия, бяс или тетанус. Голям проблем са пясъчниците, в които играят децата. Там е пълно с котешки фекалии. А така се пренасят глисти и тении, поясни д-р Тихомир Трендафилов от ОП "Зооветеринарен комплекс”. Те се примамват с капани, кастрират се, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс и пак се пускат, обясняват процедурата ветеринарите от зоокомплекса.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
някой си

2017.02.14 | 16:34

2
Доколкото виждам, това на снимката е кърлеж, а никъде в новината не се говори за такива гадинки. Малко повече компетентност моля.

2016.07.15 | 17:25

1
На ви улични котки и мастии.

Добави коментар

Водещи новини