Експерт: Змиите не търсят конфронтация с хората

  • 04 юни 2016 07:49

  • 35007
  • 0
Експерт: Змиите не търсят конфронтация с хората
© gettyimages (архив)

Пролетта е най-опасният период за среща със змии, коментира пред БТА Марко Иванов - биолог в Тракийското херпетологично дружество.

По думите му през този сезон обикновено влечугите са гладни и сравнително по-хладното време ги прави по-агресивни, а през лятото става прекалено топло и те предпочитат да се приберат. У нас има 18 вида змии, от тях 6 са отровни, 2 са потенциално опасни за човека - пепелянка и усойница, обясни Иванов. Според него каменарката е описана от българската наука, но няма уловени екземпляри у нас и се смята, че не се среща в страната ни. Остромуцунестата усойница се пренебрегва, защото почти е изчезнала. Котешката змия е слабо отровна, отровните й зъби са разположени в задния край на челюстта и за да да ухапе човек ефективно, трябва той почти да бръкне в гърлото й, успокоява биологът. Вдлъбнаточелият смок е агресивен при среща с хора, но живее далече от населени места и отровните му зъби също са в задния край на челюстта, което прави ухапването трудно.

Повечето змии, видени от хората, са различни видове смоци, които се появяват при пълноводието на реките и вероятно са довлечени от тях. Това са обикновени водни змии, може да има и смокове мишкари. Дори при опит за улавяне и пренасяне те не се държат агресивно към хората, успокоява Иванов.

Смокообразните змии и пепелянката са най-често срещани у нас, твърди Иванов. По думите му смоците живеят до 1500 м надморска височина, а пепелянката - под 1300 м почти до морското равнище. Тя може да бъде видяна и в стари, запустели къщи. Теренът на усойницата е над 800 м - 1000 м, като може да се изкачва до 2 900 м, уточни биологът.

"Туристите задължително трябва да носят високи обувки, дълъг, проветрив панталон. При бране на билки или диви плодове, близо до земята, предварително да се разклати храстът с тояга", съветва херпетологът. "Така, ако има змия, ще избяга. Важно е да внимаваме къде сядаме в планината, особено във високата й част, където няма пейки. Необходимо е предварително да оглеждаме мястото да не се е скътала усойница", препоръчва специалистът.

Змиите не търсят конфронтация с хората, те предпочитат да останат незабелязани, свити някъде и ако бъдат прескочени и никой не ги закача, ще останат там, подчерта експертът. Като всяко диво животно, змиите странят от хората, обяснява херпетологът. Според него няма змия, която се е излюпила с намерението да убива човек. "Хапейки ни, те не знаят, че ще ни убият. Това е защитна реакция и ние сме виновни, че сме минали границата на рисковата зона", предупреди специалистът.

Последвайте канала на

БТА
35007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини