Пръскат срещу комари по Дунав заради нодуларния дерматит

  • 04 май 2016 15:56

  • 2617
  • 1
Пръскат срещу комари по Дунав заради нодуларния дерматит
©

Огнищата, в които е открито заболяването заразен нодуларен дерматит в страната, са 34. Това съобщи след заседание на Министерски съвет министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Новооткритите огнища са в област Смолян, в населени места на един километър северно от южната гръцка граница, и в област Перник – едно огнище. Общият брой крави, които подлежат на унищожаване са 887 към момента, първите 200 хиляди лв. за компенсация на стопаните на унищожените животни вече са изплатени.

Министерство на земеделието и храните има готовност до седмица след приключване на процеса да изплати обезщетенията на засегнатите стопани.

Земеделският министър уточни, че в рамките на допълнителните средства, отпуснати вече от правителството в размер на близо 15 млн. лв., е направена организация да бъдат третирани площите около северната граница на страната при река Дунав. Организацията е съгласувана с кметовете.

Министър Танева уточни, че площите, които от страна на държавата ще бъдат третирани, са близо 1 млн. дка. В синхрон работят Министерство на земеделието, Българската агенция за безопасност на храните и местните власти.

Ще бъде осъществена и връзка с румънската страна, така че пръскането от едната страна на Дунав и от другата страна да бъде направено едновременно, за да има най-голям ефект за унищожаването на комарите и кръвосмучещите, приносители на вируса.

По думите й за пет работни дни е приключила първата част от ваксинацията на животните срещу заболяването. Новите 170 хиляди дози се очакват на 16-ти май. Общият брой дози, които се очакват са 270 хиляди през месеците май и юни.

Очаква се пръскането в двукилометровата зона край река Дунав да обхване всички крайдунавски общини, включително и островите, за да бъдат унищожени биотопите с комари, основни приносители на заболяването.

Относно оплакванията на пчеларите, че с пръскането се засягат и пчелините, стана ясно, че пръскането е предварително оповестено и се разчита предварително пчеларите да са прибрали пчелите в кошерите.

На този етап се пръска само сутрин до 10.00 часа, съгласно изискванията на наредбата.

Относно оплаквания, че половината от пчелните кошерите са загинали през зимата и въпросът ще има ли субсидии за тях, земеделският министър заяви, че със сигурност няма статистика за такъв внушителен брой загинали семейства.
Субсидиите за пчеларите ще са такива, каквито са били регулярно всяка година, включително и помощ Де минимис, която се дава вече трета година., стана ясно още от думите на министъра.

Тя бе категорична, че миналата година са били предоставени субсидии в най-висок размер. Тази година няма да има нищо извънредно от това.

„Надяваме се, че с взетите мерки, както и с ограниченията, наложени по отношение на контрола върху придвижването на едри и дребни преживни животни, ще овладеем заболяването”, заяви министър Танева.

Тя благодари на служителите на МВР, които оказват пълно съдействие по отношение на прилагането на заповедта за ограничение в движението на различните видове животни.

Последвайте канала на

Калина Христова
2617 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Некоректен работодател!

2016.05.04 | 16:40

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини