Цветница е!

  • 24 април 2016 06:41

  • 12255
  • 1
Цветница е!
© Булфото

Днес църквата отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът, по традиция, се отбелязва винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Днес празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се почита както в православната, така и в католическата и в протестантската църква, една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се отбелязва в шестата неделя на Великия пост.

Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба.

В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
12255 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.24 | 19:21

1
Честит празник, живи и здрави!

Добави коментар

Водещи новини