Казанджии декларират по 2 литра на месец и лъжат държавата

  • 28 март 2016 16:02

  • 2505
  • 5
Казанджии декларират по 2 литра на месец и лъжат държавата
© Булфото (архив)

Новите правила за производство на домашна ракия се запазват до края на годината. Резултати от въведените в края на 2015 година мерки вече има, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Очаква се значително повишаване на приходите от акциз и ДДС в хазната за 2016 г., пише в. 24 часа.

Ако обаче казаните продължават да работят предимно в сивия сектор и укриват милиони от държавата, за собствениците им ще бъдат въведени нови по-строги правила. Това бе потвърдено през миналата седмица от председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Колебания по темата няма да има, категорични са от Народното събрание. Решителността е свързана с предварителни данни от доклад на Министерството на финансите, който се очаква да стане публичен до дни и който разкрива огромните размери на загубите за бюджета от недекларираното производство на акцизен алкохол от така наречените малки обекти за дестилиране.

Става ясно, че исканията на някои казанджии и техни представители в политиката са напълно неоснователни. Например едно от основните искания на председателя на НФСБ Валери Симеонов и някои собственици на СМОД (казани) е да бъде премахнато новото правило за режим на изваряване. Според това правило в месеците от януари до юни домашна ракия може да се вари само след подаване на уведомление до Агенция “Митници”. В останалия период (юли - декември), когато зреят всички годни за варене на ракия плодове, това може да става по график на обектите, чийто капацитет е до 500 литра вместимост. Всички останали, които имат над този капацитет, трябва да бъдат регистрирани като лицензирани производители на алкохолни напитки и съответно да работят по режим, при който не им се полага облекчен акциз и ДДС.

Въпреки че новите правила, с които се цели изсветляване на сивия сектор на производство, който се крие зад казаните, бяха подкрепени от най-голямата браншова организация - Националната лозаро-винарска камара, от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, от мнозинството в Народното събрание, отделни депутати и двама-трима собственици на малки обекти, от месеци вменяват, че тези мерки ще доведат до тотален крах за обществото, сектора и дори ще ликвидират изконната родна традиция да се вари ракия

Те посочиха, че в първите месеци на годината се вият километрични опашки пред казаните, а новото правило за подаване на декларации ще възпрепятства тяхната работа и ще откаже клиентите им. Скандирания като “отнеха ни хляба”, “запор над домошарката” и “взеха ракията от народа” се оказаха само неуспешен опит за всяване на смут и привличане на внимание. Неуспешен, защото го провалиха конкретни и обективни данни, доказващи несъстоятелността на тези приказки.

Едва 8% от общия акциз, събран от казаните, се заплаща в месеците януари-юни. За първите 6 месеца на годината се произвеждат само 6% от общия обем ракия, изварена в казаните. Средното количество произведена ракия за един работен ден от казан за този период е 100 грама (2 литра на месец). Тези данни са на база подадените лично от собствениците на казани декларации в Агенция “Митници” през 2015 година. Тогава те работеха по стария режим, който искат да им бъде върнат.

Данните от декларациите ясно показват, че в този период казаните нямат работа, поне официално за пред държавата. Експерти в сектора са категорични, че в тези месеци в казаните се вари ракия от съмнителни и дори рискови субстанции, която после се търгува като “домашна”. Причината за това твърдение е фактът, че 50% от добива на грозде у нас потъва в сивия сектор, като от него могат да бъдат изварени минимум 50 милиона литра ракия.

По официални данни обаче за миналата година в казаните се изваряват едва 289 хиляди литра. Останалите количества казанджиите просто забравят да декларират, нищо че са събрали парите на своите клиенти за услугата по изваряване и акциза за ракията. Тези пари вероятно редица собственици на СМОД си ги прибират в джоба и мамят както клиентите си, така и държавата.

Таксите, които всеки един от клиентите им заплаща за услугата по изваряването на един литър ракия, варират между 50 стотинки и 1 лев плюс 2,20 за акциз. Дневно в хазната за 2015 г. един СМОД е внасял акциз в размер от 1,27 лв. вместо по 190 лв., ако се спазваха правилата. При регистрирани като активни 1573 казана у нас, за изминалата година са платени едва 728 хиляди лв. Това прави среден приход за една година от 463 лв. на казан, което е много под реалистичното.

Ако бизнесът с домашна ракия не излезе на светло, от 2017 година народните представители затягат още повече мерките. Парадоксално е, че казанджиите твърдят едно пред депутатите и обществото, а реално декларират друго пред държавата. Сивият сектор на производство на домашна ракия е придобил застрашителни размери, каза Менда Стоянова на заседанието на бюджетната комисия миналия четвъртък. Сивата икономика е бич за народа и държавата е длъжна да предприеме мерки за овладяването й. Акциите на Агенция “Митници” от последните седмици, при които бяха заловени тонове недекларирана ракия, не са достатъчни, нужна е целенасочена държавна политика. Поради тази причина и Менда Стоянова коментира, че трябва да бъдат направени още промени в закона, според които контрол да имат и кметовете на общините.

За да имат стимул да следят стриктно казаните, на общините ще бъде преотстъпена част от приходите от сварената ракия. “Аз бих добавила още една мярка за ракията, която се вари от специализирани казани. Ние не знаем кой произвежда и кой внася такива казани, а в същото време с тях се произвежда една акцизна и регулирана стока. Затова смятам, че е добре да се сложи регулация - производителите и вносителите на такива казани да минат на регистрационен режим към Агенция “Митници”. Те ще бъдат вписани в регистър, който да бъде публичен и който ще служи за допълнителен контрол”, пояснява тя.

Парите на обикновения човек, който заплаща реално акциза и услугата по изваряване на казанджията, отиват не по направление, а потъват в сивия сектор. Така едни богатеят на гърба на други, оплакват се, вдигат цените и си измиват ръцете с новите правила. Анализът на данните показва още, че само през 4 месеца от годината са подавани декларации с данни за произведени количества и дължим акциз. Следователно казанджиите декларират, че варят ракия много по-кратко време от определените по новите правила 6 месеца в годината. Въпреки това те продължават да настояват, че работата им е засилена целогодишно и са претрупани от поръчки.

От общо подадени 19 942 месечни акцизни декларации от малките обекти за дестилиране за цялата 2015 година, 13 275 декларации, или 67% от всички, са нулеви, т.е. в тях е посочено, че не е извършвана никаква дейност през съответния месец. От останалите 6667 декларации, в които се отчита някаква дейност, 91% показват произведено количество ракия под 100 литра. При само 55 декларации (от общо 6667) се съдържат данни за производство над 300 литра ракия. Това не само обезсмисля наличието на казани с капацитет над 500 литра, но и показва един огромен сив сектор, който от години ощетява хазната.

В СМОД се вари ракия само от физически лица, с тяхно собствено грозде или други плодове, и то до 30 литра на семейство годишно. По принцип правилата на Европейския съюз ясно казват, че всеки обект за дестилиране, който може да произвежда над 1000 литра алкохол годишно, трябва да работи под предоставен лиценз. Това значи, че за да бъде един казан “малък обект за дестилиране” и да не подлежи на всички регулации по акцизното законодателство, той не може да вари повече от 1000 литра чист алкохол на година, равняващ се на 2500 литра 40 - градусова ракия . В рамките на периода юли - декември това прави по 450 литра ракия на месец. Тези 450 литра излизат само от 8 зареждания на казан с капацитет 500 литра. Тъй като и самите казани официално пред държавата декларират, че работят едва няколко дни в годината, дори с понижения капацитет от 500 литра те пак разполагат с по-голям обем от необходимия им.

Ако собственик на казан реши, че не желае да намалява своя капацитет и запази казаните си с вместимост над 500 литра, той трябва да работи като всеки друг лицензиран производител на алкохол, съответно да подлежи на по-стриктния контрол от страна на митниците. Всеизвестен факт е, че голяма част от тези казани работят именно като промишлени предприятия и продават огромни количества продукция нелегално на черния пазар чрез заведения, хотели, малки магазини, сергии. Тази ракия, която се представя като домашна, е достъпна навсякъде и най-вече в по-малките населени места.

Разследване на “24 часа” доказа, че никой не следи за спазването на законите у нас. Има около 15 фирми, които държат официално общо 67 обекта за дестилиране, въпреки че по закон имат право само на по един. Ако тези лица имат по 1000 или 500 литра капацитет на всеки от своите обекти, то обемът им на производство надвишава този на 90% от легалните заводи. Въпреки че според декларациите им тези обекти не работят повече от 4 месеца годишно, те продължават да бъдат активни. Всеки от тях има персонал, макар по отчет тези служители да нямат работа. Никой бизнесмен не би поддържал губещ бизнес, ако зад него не е прикрито производство и печалба.

Районна потребителска кооперация “Напредък” в Търговище например е притежател на 13 казана, успоредно с това работи при “затворен цикъл” от казана до тезгяха - държи магазин за хранителни стоки, обект за продажба на тютюневи стоки, заведение за обществено хранене, питейно заведение и обект за настаняване (хотелче). Подобен е случаят с Всестранна кооперация “Илия Бояджиев”, притежател на 12 обекта в региона на Малко Търново, регистрирани като работещи СМОД. Въпреки това през последните 4 години нямат подавани финансови отчети, но продължават да плащат здравни и социални осигуровки на 7 души, които най-вероятно работят в другите им печеливши обекти - магазини за хранителни и нехранителни стоки, обекти за продажба на тютюневи изделия, сладкарница, кафене, ресторант, питейни заведения. “Елена Велева-БЕМА” ЕТ от Сандански пък не е подавала нито един финансов отчет от 2008 г. насам, но продължава да държи 7 активни СМОД. Тези лица изкарват нелегално и безнаказано милиони левове, прикривайки промишлено производство.

Последвайте канала на

Novini.bg
2505 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
7777

2016.04.03 | 21:19

5
Не закачайте домашната ракия на бедния онеправдан българин, тя се произвежда от векове и никой управляващ от османските изедници до днешните крадливи демократи няма да ни я отнеме пък камоли данък да плащаме за нея....
sarim

2016.03.29 | 20:09

4
Супер тъпотия!Не мога да разбера,защо на вносните боклуци никой не държи сметка,а за ракийката на сиромаха акциз,ддс и не знам си още какво. Изцяло в "сивия" сектор!Когато не правиш нищо за нещо,не може да имаш претенции за каквото и да било!

2016.03.29 | 10:28

3
пак недомислици , я да каже министъра как е организирала държавноста изкупуването на плодовете и на каква цена ? колко плодни дръвчета са засадили и как се грижат за тях ? акциз да си плащат тия на които държавата налива пари , а не да извива ръцете на работещите за 50 литра на година , това не е държавност , това е престъпност

2016.03.29 | 05:25

2
ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЪРЖАВА ТОЧНО ТОВА ЗАСЛУЖАВА.ТЯ НИ КРАДЕ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ.И БЕЗ ТОВА ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ОТКРАДНАТ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН

2016.03.29 | 05:25

1
а да каже господин министъра кога ше ми уври материала за да си запиша час за варене месец преди това щото кога имам време няма да има свободен казан или ако има няма да има пари или материала няма да става за варене вече ...абе да са живи и здрави нежните им роднини ....

Добави коментар

Водещи новини