Бившият главен архитект на София Петър Диков няма намерение да влиза в политиката

  • 13 февруари 2016 14:37

  • 1798
  • 3
Бившият главен архитект на София Петър Диков няма намерение да влиза в политиката
©

Реставрацията на „Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ струваше над 15 млн. лева. Античните римски останки обаче започнаха да се рушат. Маисторите, които са извършвали реставрационните дейности, могат толкова. Това обяви бившият главен архитект на София Петър Диков в ефира на БТВ. По негово време се извършваше надграждането върху руините.

„Със сигурност нашите майстори не са съвършени – толкова са им парите, толкова са им възможностите“, каза Диков. Той посъветва гражданите да посетят Ларгото след месец, когато след довършителните работи ще може да стане културният център на София. В края на миналия месец и гаражни щори се появиха нечаквано в античния комплекс. Това предизвика допълнителни критики от гражданите, според които с поставянето им се съсипват останките на крепостта.

Впоследствие вратите бяха премахнати от Министерството на културата с обяснението, че са били, за да не настинат работниците. „Щората беше куриозен случай, наистина“, призна Диков. Това не е единственият гаф с ремонт на столичен значим обект. След ремонта на пешеходната зона по бул. „Витоша“ столичани бяха раздвоени дали им харесва, или не крайният резултат на стойност близо 3 млн. лева. Тази пешеходна зона е най-хубавата в Европа са споделили пред Диков чужденци. По неговите думи паважът, който е правен преди 50-60 г., сега няма кой да го направи, затова и резултатът е такъв, какъвто се вижда.

„Ако Витошка беше грозна и нефункционалан, щеше ли да бъде пълна с хора“, попита той. Площад „Св. Неделя“ тепърва ще претърпи развитие и не трябва да се бърза, отбеляза Диков. Според него големият брой участници на фирми изпълнители не носи качество, а конкурсите за обществена поръчка се обезмислят, когато се проточват 1-3 или 5 години.

Припомняме, че преди месец Петър Диков подаде оставка, която бе искана многократно от различни неправителствени организации. Някои групи в Столичния общински съвет също настояха архитектът да се оттегли от поста си. Въпреки това той обясни, че не това е причината за оттеглянето му. Диков освободи архитектския столичен стол на 9 февруари след десетгодишен мандат. „10 години наистина са много дълъг период от време, а работата на главния архитект е много тежка и събира много негативи. Цял живот съм чакал светлото бъдеще и то все не идваше. Тези 10 години съм се стремял нещата да стават сега, а не в светлото бъдеще“, коментира той.

Според него трябва да се отвори път за млади хора с нови идеи. „Моите опоненти ме ласкаят, защото бяха направили филмче за мен, изобразен като Дарт Вейдър от „Междузвезни войни“, шеговито каза Диков. Нова фирма и шантав по неговите думи лекционен курс за архитекти ще са сред активностите му в бъдеще. Ще предложи и на политическите партии, когато вкарват хора да участват в управлението, да преминат през подготовка. „Не съм членувал, не членувам и нямам намерение да членувам в политическа партия“, заяви Диков, но пък не отхвърли вероятността да стане журналист, защото обича да пише.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1798 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.14 | 20:35

2
Тоя мръсник се нагуши от рушвети за какво му е политика.

2016.02.14 | 20:35

3
Точно щях да отбележа как това мазно лайненце се нагуши с безброй пликчета с комисионни, за да позатвори оченце-две - тук - там, по комунисттически де..., както си трябва, нали другари!!!
гошо

2016.02.14 | 20:35

1
А в затвора?

Добави коментар

Водещи новини