Кралевското златно съкровище остава за още три години в Търговище

  • 27 октомври 2015 10:43

  • 1762
  • 0
Кралевското златно съкровище остава за още три години в Търговище
©

Кралевското златно съкровище остава за още три години в Търговище. Вчера е сключен договор за удължаване на пребиваването на съкровището в Регионалния исторически музей в областния град, съобщи директорът на културната институция Магдалена Жечева.

Договорът е подписан между Жечева и директора на Националния исторически музей в София проф. д-р Божидар Димитров. Така още три години изящната златна украса на тракийския аристократ ще радва и привлича посетителите на музея в Търговище.

Кралевското златно съкровище е открито през юли 1979 г. при разкопки на тракийска надгробна могила край търговищкото село Кралево от археолога от местния музей Георги Гинев. Датирано е от IV - III век преди Христа. Състои се от накити от злато и 47 златни апликации за украса на конска сбруя. Още през същата година то става част от пътуваща представителна експозиция на България, която обикаля много страни по света.

През 2012 г. съкровището се завърна в Търговище, първоначално за 6 месеца, а след това бе сключен 3-годишен договор, който сега е удължен. Магдалена Жечева каза за БТА, че през първата година интересът към експозициите на музея е бил увеличен именно заради съкровището. В последствие той се поддържа и Кралевското съкровище е основен експонат от археологическата експозиция на институцията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини