Българската квалификация за Кулинарните Оскари ще се проведе по време на изложението СИХРЕ

  • 23 октомври 2015 14:46

  • 906
  • 0
Българската квалификация за Кулинарните Оскари ще се проведе по време на изложението СИХРЕ
©

Квалификационната надпревара за България за най-авторитетния конкурс за професионални готвачи в света - Bocuse d'or, ще се проведе на 11 и 12 ноември. Състезанието ще бъде в Интер Експо Център по време на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ – от 11 до 14 ноември.

Няколко отбора от готвач и помощник-готвач ще готвят пред публика и пред жури от осем опитни професионалисти, за да спечелят правото да представят България на европейския кръг. Победителят ще участва на Европейската селекция в Будапеща, Унгария на 10 и 11 май 2016 г. В квалификационните кръгове около 60 държави от цял свят ще се борят за място на финала в Лион, Франция.

Оскарите в кулинарния свят

Наградите Bocuse d’Or са признати като Оскарите в кулинарния свят. Конкурсът, създаден през 1987 г., кръстен на един от класиците на съвременната френска кулинария - Пол Бокюз, е епична борба между професионалистите и едно от най-желаните отличия. Кулинарите посвещават години от живота си и хиляди евро, за да се подготвят за състезанието и да получат правото да носят заветните еполети на якичката на готварската си престилка.

Първоначално Bocuse d’Or обхващал само Франция, но по-късно се превърнал в международно състезание. На всеки две години се организират три регионални квалификации – Bocuse d’Or Европа, Азия и Латинска Америка.
Тази година България ще участва за трети пореден път, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.

Състезанието през 2013 г.

В състезанието през 2013 г., което отново се проведе в дните на СИХРЕ , триото Петър Петров, Никол Цветанова и Димо Димов от CultGourmet Catering спечелиха оспорваната двудневна надпревара и се състезаваха в Стокхолм, Швеция, през 2014 г.

Външният вид на ястието, вкусът и чистотата на работното място бяха част от критериите, по които журито оценяваше работата им. Нито един детайл не убягна от вниманието им, докато избираха най-достойния кандидат, който да представи България на най-престижното кулинарно състезание.

Последвайте канала на

Novini.bg
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини