ГИТ към работодателите: Съобразявайте се с високите температури

  • 08 юли 2015 11:06

  • 1558
  • 1
ГИТ към работодателите: Съобразявайте се с високите температури
©

Във връзка с предстоящите летни горещини Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомня на работодателите, че трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия.

В съобщение от агенцията посочват, че изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба РД-07-3 от 18 юли 2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия - вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, тип работа, която е по-безопасна при дадени условия, подходящи лични предпазни средства, да осигури помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса. В нея са въведени още определения за постоянно работно място, помещения със значително и незначително топлинно натоварване, за лека, средно тежка и тежка физическа работа, от която зависят параметрите на микроклимата, за климатизирано помещение, студен и топъл период на годината, когато средната денонощна температура е под и над 10 градуса. Обяснено е подробно и как трябва да стават измерванията - в два последователни дни или в един, но когато климатичните условия са най-неблагоприятни. Кога климатичните условия са най-неблагоприятни се определя след съгласуване с представителите на работниците и служителите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.07.09 | 21:47

1
НЕ САМО ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ СЪЩО

Добави коментар

Водещи новини