Бум на пепелянки и водни змии

  • 28 май 2014 07:04

  • 5824
  • 1
Бум на пепелянки и водни змии
©

Пепелянки и водни змии превземат планински села и градинки в градовете заради честите валежи и горещини през тази пролет, информира „Монитор“.

Нашествието от пепелянки и водни змии в родопското село Търън продължава.

Дъждът отмива препарата, който ги държи далеч от къщите. Това обяви кметът на населеното място Явор Говедаров. По думите му, вече е ограничен достъпът на змиите до първите къщи, където по-рано те са влизали. За целта редовно се поръсват районите с прахообразен препарат, но ежедневните валежи пречат за неговото пълноценно действие.

Кметът се надява валежите скоро да спрат и да се обработят площите от няколко страни, за да може влечугите да се насочат към реката. Той допълни, че вече няма напрежение сред населението, след като специалист на място е установил, че става дума за водни змии, които не са отровни.

“Като цяло популацията на змиите тази година е голяма и то не само на водните. В района се срещат и много пепелянки”, казва Гове¬даров.

В Пловдив откриха телефон за сигнали за опасни влечуги заради зачестилите сигнали за змии в парковете и открити пространства. Освен валежите и неокосените тревни площи са причина за развъждането на кърлежи и влечуги. В някои дни има и по два сигнала за змии, видени в някой от парковете в града. Горещият телефон, на който гражданите могат да сигнализират, ако видят опасно влечуго, е 032/932 200.

Във Варна си спомнят с носталгия за змиеловците, които преди години общината назначаваше всяко лято за справяне с влечугите, плъзнали на най-необичайни места из морския град. Тогава Варна се прочу с масово плъзналите в магазини и учреждения в центъра на града влечуги, което наложи и официалното назначаване на първия в страната общински змияр.

Миналата седмица 13-годишен тийнейджър се озова в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна, след като беше ухапан от пепелянка по крака.

Инцидентът станал в село Синдел, което е на територията на община Аврен. Това е трети подобен случай от началото на годината. Другите двама души бяха мъже, ухапани в един ден в началото на месеца в района на Аладжа манастир и в местността Боровец край Варна. Притеснена майка, чийто 5-годишен син посещава ЦДГ 22 “Горска приказка” във варненския квартал Аспарухово, също алармира варненските медии, че детската градина е развъдник на змии, тъй като е в гората и според нея всяко лято там наставал змийски ад.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5824 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.29 | 02:35

1
Така ли вече им казват на Мая Манолова и Илияна Йотова.

Добави коментар

Водещи новини