Едни от последните думи на Мария към Стефан Данаилов: Върви, върви, да не падне спактакълът

  • 24 април 2014 06:43

  • 8227
  • 0
Едни от последните думи на Мария към Стефан Данаилов: Върви, върви, да не падне спактакълът
©

"Мария? Къде е Мария? Няма я Мария... Няма я..." Само това успял да промълви Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в, когато научил, че съпругата му си е отишла от живота. А това станало буквално пред очите му... Трагедията, случила се във вторник вечерта, разтърси целия Народен театър и всичките им близки. Случва се буквално пред очите на колегите му,  пише "24 часа".

Мария не се чувствала добре, но го поощрила да отиде на репетицията: "Върви, върви, да не падне спактакълът..." За първи път след като преди 6 месеца му откриха онкозаболяване и той с цената на тежка химиотерапия и силна воля успя да го преодолее, Ламбо щеше да се върне с една от любимите си роли. Играе Дулитъл в постановката "Пигмалион" от Бърнард Шоу, задържала се години на сцената. За да докаже, че е преодолял болестта. Мария знае, че това е много важно за неговото самочувствие след месеците изолация вкъщи и в очакване на резултатите от поредните изследвания. И Стефан отива. Посрещат го с аплодисменти. Облича дрипавия костюм на Дулитъл. Радостни, че той е пак сред тях, всички репетират с невероятен ентусиазъм. Стефан е в стихията си. Колко много му е липсвал театърът! А "Пигмалион" винаги пълни залата. Така е и тази вечер.

Минути остават завесата да се вдигне... Но го намират припаднал зад кулисите. Сърцето му излязло от ритъм. Вероятно са му съобщили, че Мария спешно е откарана в болница с диагноза остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Завесата не се вдига. Представлението се отлага. Чува се вой на линейка. За Стефан е...

Зрителите, разбрали че с любимия им актьор се е случило нещо, мълчаливо и безропотно се разотиват - с надежда пак да бъде на сцената. А линейката откарва Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в в същата клиника, в която е и Мария.

Лекарите са загрижени и за неговото състояние.
Знаят, че и преди страшната диагноза пие хапчета с шепи, има проблеми със сърцето и кръвното. Страхуват се за него. Стефан иска само едно. Да го закрепят, за да е до Мария. "Пазете се", предупреждават го медиците. Той не иска и да чуе. Лежи редом до нея. Между двамата има само едно перде... После сяда до леглото . Държи ръката . Шепне думите на надежда, каквито и тя му е казвала в най-мрачните времена, след като му откриват рака.
Лекарите правят всичко възможно. Системите бибиткат уж обнадеждаващо. Най-страшното май е отминало. "Починете си, поспете, и вие не сте добре", съветват го лекарите. Той се съгласява да почине.
Едва тръгнал, се чува ужасяващият равномерен ритъм на кардиографа. Линията е права...
Мария си е отишла. "Не питайте как е. Не е на себе си", казват близки.

"Тя беше в неговата сянка, но и много важна в живота му - казва Светла Иванова - съпругата на естрадния певец Боян Иванов. Двамата са били много близки семейства. - Умна, интелигентна, страхотен съветник, тя му помогна и го създаде, смело мога да кажа. Първо му беше муза, а после опора. Морален, силен и принципен човек със своя система за ценности.
Не правеше компромиси. Самата тя е изстрадала много - рано изгуби брат си, майка си. Но баща беше също много принципен човек. Тя предпазваше и Ламбо да не греши. И в самото начало, и на края на нейния живот беше той. Само той.
Не помисли за своя кариера.

Живееше заради него. Уж ненатрапчиво, но взимаше решенията накъде да върви и какво да прави. Знам, че ще му е много, трудно и празно без нея. Защото има семейства и семейства, а тяхното беше симбиоза.
Пълно сливане. Няма да забравя как двамата с Боян готвеха. Въртяха сложни манджи, но и шкембе чорба. Ние със Стефан бяхме само дегустатори на техните умения. Колко шеги, колко усмивки си отиват с Мария."

Мария беше музата на Стефан Данаилов. Двамата се срещат в обща компания. "Убедена съм, че в тези неща пръст има случайността. Не вярвам да излезе нещо добро, ако специално "забодеш" някого, преследваш го и искаш да го накараш да те заобича", казваше тя, която неотлъчно бдеше над него.

По думите на сестра му Росица Данаилова Мария била най-красивата софиянка - зеленоока и дългокрака, и мъжете се обръщали след нея по улиците. Манекенка в най-известните тогава модни списание като "Лада". "Излезе от казармата и се влюби в Мария. В сянката зад всеки голям мъж стои една голяма жена. Голямата муза на брат ми е Мария", отсича Росица Данаилова.

Приятели на семейството са категорични- Мария е опората на Стефан.
Тя организира целия му бит, а той си е човек домашар с твърди навици. Тя преглежда пресата и подчертава пасажите, които според нея трябва да прочете.

"Мария е изключително силна жена и това пролича най-добре, когато след 10 ноември мнозина изоставиха Стефан. Искаше дори да напусне театъра, но тя му даваше кураж", не премълчават техни близки тежките дни в живота на любимеца на няколко поколения зрители. Данаилова е финансовият министър в семейството и човекът, който с любов е наредил дома им. Тя се слави с изключителния си вкус и разбиране за антики. "Ламбо беше първа година студент, когато се ожениха. Нанесоха се в малко апартаментче около "Плиска" - спомня си състудентът му Марин Янев. - За да се издържат, взимаха надомна работа. Вечер ходехме да помагаме - стържехме с пили метални ключодържатели, а Мария вареше прочутия си горнооряховски боб."

От мое име и от името на всички в БСП искам да поднеса най-искрени съболезнования на Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в. Това заяви в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.
"Мария беше изключителна жена, много искрен и достоен човек, и невероятна опора за Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в. Тя бе голямо вдъхновение за него и в неговото творчество и в живота му и във всички премеждия, през които той е преминал досега и е преодолял, във всяко едно отношение", каза още той. Той обясни, че е говорил днес с Данаилов и на него му е изключително трудно. "Искам да му кажа, че тя ще ни липсва ужасно много, на нейните приятели, на хората от БСП. Ние ще направим всичко възможно тази загуба, която е невъзстановима, да бъде по-леко понесена от него. Той ще усеща нашето рамо в този труден момент. Той знае, че може да разчита и на мен и на цялата социалистическа партия. За нас Ламбо е вдъхновение, нещо изключително във всяко едно отношение. Искам само да знае, че сме заедно с него", заяви соцлидерът.
Прощаването с Мария Данаилова ще е в събота от 12 ч в храма "Свети Седмочисленици". Тя ще бъде погребана в частния гробищен парк в Бояна, съобщи синът й Росен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
8227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини