Глобяват кмета на Царево заради замърсен плаж

  • 25 август 2011 15:31

  • 3173
  • 1
Глобяват кмета на Царево заради замърсен плаж
© Булфото

Кметът на Царево Петко Арнаудов ще бъде глобен заради замърсяването на Попския плаж в Царево. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко. Тя бе в Бургас днес за подписване на договор за изграждане на регионално депо за
отпадъци, което ще обслужва девет общини в областта.

Информацията за замърсяването на водата на плажа в Царево бе разпространена на 23 август. След взети проби е установено, че има отклонение от нормите за съдържание на бактерията ешерихия коли. Плажът е неохраняем и не се стопанисва от две години, но след установеното замърсяване е затворен за къпане. Ще бъдат поставени и указателни табели за това.

Караджова съобщи, че замърсяването е от пречиствателната станция. Там не е била въведена в експлоатация една от помпите, въпреки че е изградена. Това вероятно е попречило на пълното пречистване на фекалните води от курортния град и околните селища през летния сезон, когато числеността на населението нараства неколкократно.

Като критични точки, където също може да възникне подобен проблем с недостатъчен капацитет на пречиствателните станции през лятото, Караджова посочи Созопол, "Слънчев бряг" и Равда.

За тези курортни селища има проекти за разширения или за нови пречиствателни станции, но е необходимо Министерството на околната среда и водите да има точна информация за броя на леглата за туристите и за местното население. Такива данни вече са били подадени от кметове на крайморски общини, но те са неточни и занижени. Караджова настоява за ново преброяване на легловата база, за да бъдат направени разчетите за необходимия капацитет на пречиствателните станции.

Последвайте канала на

3173 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Зико

2011.08.25 | 17:55

1
Ей какви са тези знамена :(

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини