Пчелари излязоха на мълчалив протест

  • 16 октомври 2013 13:13

  • 1172
  • 0
Пчелари излязоха на мълчалив протест
© Булфото

Около 20 пчелари излязоха на едночасов мълчалив протест пред Областна управа в Шумен. Той премина под мотото: „Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари!"

„Основното ни искане е да има субсидия на всяко регистрирано пчелно семейство", заяви пред Дарик председателят на областната организация на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева. Пчеларите настояват да получават такава субсидия още през следващата 2014 година.

По думите й секторът вече загива, през 2007 година пчеларите са били 38 000, а през 2012 са само 19 000. Даниела Челебиева уточни, че пчеларите изнемогват и поради тази причина много от тях отказват да се занимават с това. „Искаме подкрепа на всеки пчелар, който изпълнява Закона за пчеларството", добави тя.

В протеста днес участваха пчелари от Шумен, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Смядово и Велики Преслав. Шуменските пчелари ще се включат и в националния протест на 25 октомври в София.

Около 60 странджански пчелари протестираха в Царево, съобщи Манол Тодоров производител на манов мед от Царево и председател на сдружение "Странджански манов мед”. Протестът бе мирен като в него се включиха производители на мед от Царево, Малко Търново и Приморско. Близо 50-60 пчелари са се събрали на площада в Царево.

„Нашата основна цел е да информираме правителството, че има много сериозен проблем в сектор „пчеларство” и незабавно да ни подкрепят финансово, за да можем да заземим и да изкараме пчелните семейства през есенно-зимния сезон без жертви”, обясни Тодоров.

На 23 октомври от 13.00 чака пчеларите се събират на национален протест в столицата, където ще представят пред правителството своите виждания. „Те са основно финансови. Дали ще бъде по програма „де минимис” или по някоя друга програма, но трябва да се намери начин пчеларите да се подпомогнат”, категоричен бе Тодоров. Той обясни, че пчеларите са притеснени, защото през миналия програмен период не са получавали директна субсидия на пчелно семейство, а през следващия – също. В знак на протест пчеларите са излели една теникия манов мед.

Последвайте канала на

1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини