Манипулациите на обществени поръчки да станат абсолютно основание за уволнение на всеки чиновник

  • 02 август 2013 15:23

  • 1735
  • 5
Манипулациите на обществени поръчки да станат абсолютно основание за уволнение на всеки чиновник
©

Процедурата за възлагане на разработването на плана за управление на Национален парк „Пирин” е емблематичен пример за манипулиране на обществена поръчка и солидно основание за уволнението на директора Валери Мечев, пише в становище на Института за правни анализи и изследвания (АПАИ) по повод уволненията на ад служители за лоши резултати по обществените поръчки и общи незадоволителни резултати.


Въпросът за недопустимия начин, по който определени структури на МОСВ работят като бенефициенти на оперативната програма "Околна среда" и в това им качество разходват европейски средства е скандален. В този смисъл поздравления заслужава министъра на околната среда и водите, заради уволненията, които предприе в последните дни.
За съществуващите проблеми още през май месец бе сезирана заместник – министър Малина Крумова от председателя на Центъра за наблюдение на обществените поръчки на ИПАИ. Още преди пет месеца експертите на организацията направиха точна прогноза на съдбата на решението на директора на Национален парк „Пирин“. В началото на май месец ИПАИ предупреди ръководството на МОСВ, че решението с което е определен изпълнителя на откритата процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Разработване на план за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023“ е незаконосъобразно. Констатациите и преценката на нашите експерти бяха потвърдени от упражнения административен контрол на КЗК и мотивите в окончателното съдебно решение по този казус на ВАС. В хода на административното и съдебното производство бе констатирано, че директорът на Национален парк „Пирин” незаконосъобразно е отстранил участник в процедурата, за да класира Обединение „Пирин 2014”, зад което стои еко защитника Тома Белев, въпреки че сдружението не отговоря на изискванията, определени от възложителя.
В този смисъл не сме изненадани от констатациите на министъра и изявлението, че управляващият орган на оперативната програма е констатирал множество нередности в провеждането на обществените поръчки, което е и основание за налагане на финансови корекции. За този развой на събитията ръководството на МОСВ бе известено още в края на месец април от организацията.

Центърът за наблюдение на обществените поръчки е подготвил за изпращане на Европейската комисия информация за констатирани нарушения при усвояване на европейски средства, в която попада и обществената поръчка с предмет „Разработване на план за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023“, както и скандалната обществена поръчка на Националния статистически институт организирана от Цветан Нанов. С тази поръчка бе избран доставчик на самолетни билети и по силата на нея НСИ ползва най-скъпите самолетни билети при пътуванията в чужбина, а парите за това се плащат от ЕВРОСТАТ. Също така съмнителните обществени поръчки бавят одобряването на 390 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда“ за екологичен градски транспорт за градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.

Последвайте канала на

Novini.bg
1735 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Станислав

2013.08.02 | 23:28

5
Ха, ха щом за Тома Белев става въпрос не ми говори. Този всички в гилдията го знаят, че без пари и пръста си не мърда. Всичко при него е платено. Обаче си има много добри познати – Курумбашев е шеф на еко комисията в НС, а има и приятели в МОСВ. Така всички пари отиват при него.
Съд

2013.08.02 | 23:28

4
Така си е! Постоянно някой дава пари на Тома Белев. Как все той печели всички обществени поръчки, няма ли по-квалифицирани специалисти от него?!? Напоследък все в неговия джоб и в джоба на съратника му Симеон Марин отиват парите.

2013.08.02 | 22:00

3
Какво ли не прави парата.Явно добре плащат Руснаците затова и се готви рестарта на БЕЛЕНЕ.Задкулисните игри продължават.Няма да има отказване от властта.Борбата е кой да вземе повече и кой да подпише повече договори за да се налапа с комисиони.Народа трябва да се осъзнае.От протестите срещу Бойко на сам нищо не се е случело а само лъжи и манипулации.Залъгаха хората с намаление на тока с 5% а протестите бяха за изгонване на ЕРП-тата и премахване на добавките, както и започване на борба с монополите и фирмите които държат цените на горивата и храните изкуствено високи.Нищо от това не се случва.Само манипулират хората и обещават че нещо ще се промени в близко бъдеще.Толкова са прости хората и се радват на трохите които им подхвърлят.Те крадат с милиарди левове и затова могат да си позволят по една коледна добавка за пенсионерите или по някой лев за майките,но това е капка в морето.Жалко е как хората се вързват на едни и същи номера от 24 години до сега.Всичко може да се постигне но с протести от целия изстрадал народ а не всеки да се надява на друг да му спечели това което той иска а да си стои в къщи и да чака на измислени спасители като СДС,ЦАРЯ,БОРИСОВ.Трябва да разберете че който и да е на власт народа от улицата трябва да го контролира.Знам че звучи варварско но се видя че по законен начин нещата няма да се уредят защото те държат полиция,съд и медии с които да ни плашат и манипулират.НАРОДЕ НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ ДА СЕ БОРИШ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ.ТОЙ Е САМО ЕДИН.

2013.08.02 | 21:22

2
Не желая дърти 50-60 годишни баби в критическа възраст да "учат" децата ми в училище

2013.08.02 | 20:36

1
Господин Орешарски откъде измъкнахте недоразумението Клисарова? Тази клисава и тъпа женица разбира от образование колкото Борисов от английски. Моля, ако искате да има образование сложете на този пост кадърен и действен човек.

Добави коментар

Водещи новини