Пилешкото месо поскъпва

  • 08 февруари 2013 18:06

  • 1181
  • 1
Пилешкото месо поскъпва
©

Продължават да растат цените на месата. Пилешкото плавно, но неотклонно вдига цената си - особено в последните две седмици, откакто влезе в сила изискването за минимално съдържание на вода в него.

Вече година отглеждаме щастливи кокошки, каквито са изискванията на Брюксел. В същото време цената на пилешкото плавно върви нагоре. Данните сочат, че за една година то е поскъпнало с 13,6 на сто.

"Има обективни фактори. Предишната година зърното поскъпна с 50 - 60%, а зърното при нас е основно при оформяне на цената на пилешкото", коментира Благо Джиев, производител на пилешко в Костинброд.

Купувачите негодуват срещу по-високите цени, от една страна, и ниското качество, от друга.

"Какво да ви кажа. Купувам, но не ми харесва пилешкото. Като го размразя, от грамадно бутче - нищо не остава от него", споделя потребител.

За последната седмица на януари цената на пилешкото се е увеличила с 1,7%. Едно от обясненията за това е изискването на Агенцията по храните след 20 януари добавената вода в него да е до 4,3% от теглото му.

"Цената е била фиксирана с вода. Сега, като се намали водата, остава хубавото месо, което трябва да се продава по-скъпо", обясни Стилиян Христов, търговец.

И земеделският министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на прогнозира, че пилешкото ще поскъпва още, тъй като вече ще се продава без вредните за здравето солеви разтвори. Прогнозата на Комисията по стоковите борси и тържища обаче е, че пазарът няма дълго да издържи на това поскъпване и отново ще се върнат старите цени на пилешкото.

По-скъпото по принцип свинско месо също повишава цената си. От Асоциацията на свиневъдите отказаха коментар. Заявиха само, че по техни данни цените не са променяни през последните месеци и живото тегло се продава за 3 лева килограма. Експерти смятат, че няма основание свинското да продължи да поскъпва, тъй като в световен мащаб цените му задържат нивото си, а не се отчита и дефицит.

Последвайте канала на

1181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2013.02.08 | 18:55

1
ВСИЧКО ЩЕ Е СЪЩОТО ОСВЕН ЦЕНАТА ТОЗИ УГОЕН ШОПАР САМО ИМ РАЗВЪРВА РЪЦЕТЕ ЗА ДА ВДИГАТ ОЩЕ ЦЕНИТЕ ПЪЛЕН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини