Илияна Йотова: Държавата трябва да осигури равен старт в образованието на нашите деца

  • 01 октомври 2019 10:02

  • 244
  • 1
© Novini.bg

Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет "Климент Охридски". Броят на записаните студенти намалява. Много медии обясниха, че студентите са насочени към образованието в чужбина като се посочва, че там качеството е по-високо.Тук ще отговоря с един цитат от писмо на Марк Твен до американски вестник: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени". Студентите намаляват заради демографската криза. Над 1300 студенти с повече искат да учат в СУ. Броят на студентите в национален мащаб намаляват.  Това заяви проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Климент Охридски", по време на церемонията за откриването на новата учебна година.

"Не може да има авторитети, освен онези безотговорни колеги, които разправят небивалици по медиите", цитира отново той Марк Твен.

Увеличаването на раждаемостта, връщането на българите от чужбина са сред мерките срещу демографската криза, но те не се изпълняват. Ако не можем да увеличим броя на заетите, трябва да увеличим производителността на труда, а това няма как да стана без образованието. Надявам се, че ще спрем да охулваме всичко родно, призова проф. Герджиков.

Той пожела на цялата академична общност една успешна нова учебна година.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, председателят на Българска академия на науките (БАН), зам.-кметът Тодор Чобанов и народни представители.

"Благодаря ви за привилегията да открием заедно новата учебна година. Надявам се да започнем с поглед в бъдещето", заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. "Скъпи студенти, тази сграда завинаги е завещана за вас. Ако имаше единица мярка за образование в България, то тя щеше да носи името Алма матер. Той е един от малкото оазиси срещу празнодумието. Софийският университет е непреодолима стена, тук ме научиха да мисля и да чувам другия. Уважаеми млади хора, доверете се на вашите преподаватели. Уважаеми преподаватели, вашата задача е да отговорите на очакванията на тези млади хора. Най-доброто образование се получава в една силна конкурентна среда. Ако зависеше от мен бих дала още по-голяма автономия на университетите. Държавата трябва да осигури равен старт на нашите деца. Всеки, който иска да учи - трябва да може да направи това, независимо от кой край е и колко са заможни родителите му. Благодаря ви, че избрахте Софийския университет и свързвате бъдещето си с него. На добър час!", завърши речта си Йотова.

Последвайте канала на

Калина Христова
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шопендар

2019.10.01 | 10:43

1

права е илиана,и аз искам сина ми да учи с детето на нинова в щатите, това е равен старт.

Добави коментар

Водещи новини