Започва новата учебната година

  • 16 септември 2019 06:27

  • 924
  • 1
Започва новата учебната година
© Булфото (архив)

Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната.

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София. Министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София. Общо 700 хиляди ученици се очаква да влязат в класните стаи днес. Вълнението преди първия учебен ден обичайно е най-силно сред първокласниците.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 очаква нормален старт на учебната година. "В отделни общини ще има единици непопълнени места", каза той за БНР.

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е провокирано от задължението им да участват в обходите на домовете на отстъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

105 училища, 76 детски градини, 7 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа отварят врати за новата учебна година в област Плевен. Двойно е увеличен броят на иновативните училища, които вече са 14. Все още има свободни учителски места. Всички образователни институции в областта са снабдени с необходимата задължителна документаци, потвърди Албена Тотев , началник на Регионалното управление на образованието. Първокласниците са над 1900.

Общо 4594 ученици в 225 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в община Търговище в през новата учебна година. В Търговище  първокласниците са се увеличили с 28 в сравнение с предходната учебна  година. Така общо записаните деца надхвърлят 500. Независимо от това, в училищата в селата маломерните паралелки се увеличават. В Дралфа и Подгорица са успели да формират по една цяла паралелка, състояща се съответно от по 12 и 15 ученици. През новата учебна година ще бъдат сформирани общо 55 маломерни паралелки в 12 училища, като недостигът е от 271 ученика. В края на септември на сесия на Общинския съвет ще се вземе окончателно решение за образуването на маломерните паралелки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
924 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gogo

2019.09.16 | 08:56

1

12 hilqdi robi
Tova e tapotiq da se hodi na u4ili6te
Mangalite ne hodqt i imat vsi4ki privilegii

Добави коментар

Водещи новини