Ето какви ще са промените в матурите след 7-ми клас

  • 09 септември 2019 20:31

  • 1025
  • 0
Ето какви ще са промените в матурите след 7-ми клас
© Булфото (архив)

Над 60 хиляди ученици в седми клас ще се явят на изпит по български и математика в края на учебната година.

Оценките са решаващи за гимназията, в която ще продължат образованието си. Прогнозата на Образователното министерство е, че тази година седмокласниците ще бъдат малко повече в сравнвние с миналата. Очаква се техният брой да е около 62 хил., в сравнение с малко над 61 хил. през 2018 г. Тогава учениците се състезаваха за почти 2500 паралелки.

За първи път в изпита ще бъдат включени 7 произведения от миналата година – „Художник", „Под игото", „Братчетата на Гаврош", „Серафим", „Косачи", „Хубава си, моя горо", „Отечество любезно, как хубаво си ти!". В изпита по литература след седми клас ще бъдат включени и авторите от шести. От догодина НВО ще бъде върху материала от целия прогимназиален етап - от пети, шести и седми клас.

По същото време изпит за първи път ще държат и учениците в 10 клас - по български език и математика. За голяма част от десетокласниците оценките няма да имат тежест, съобщава БТВ. Резултатите ще са необходими на учениците от обединените училища, за да продължат образованието си във втория гимназиален етап.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини