Криза за учители преди старта на учебната година

  • 25 август 2019 11:12

  • 2558
  • 9
Криза за учители преди старта на учебната година
© Pixabay

Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни учебни предмети. В София броят на незаетите места е най-голям – около 600, но всеки ден намалява.

"И това е естествен процес, защото част от моите колеги излизат от системата. Това е време, в което директорите имат ангажимента да обезпечат провеждането на учебните занятия, но на фона на София е абсолютно в рамките на допустимото”, заяви в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Потокът от желаещи да устроят живота си в столицата, е предпоставка за по-голямото търсене на педагогически специалисти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„В последните години се търсят най-много начални учители и това е във връзка с реализиране на политиката за целодневна организация на учебния ден в начален етап. Търсят се и детски учители”, допълни тя.

В Пловдив близо 300 места в училища и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„Имаме обявени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, поясни директорът на ПГХТТ - Пловдив: Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца - не е лесна задача.

„Специалностите в нашето училище са свързани с изключително много лабораторни упражнения, изследване на храни и напитки и съответно лаборанта подготвя и съдейства на учениците за тяхното провеждане”, каза още Ганчева.

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии.

„Това са сферите, в които завършвайки висшето си образование, колегите ми имат възможност да намерят различна професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и не само за столицата, е един дългосрочен проблем”, смята тя.

За Варна и Бургас не достигат общо около 230 учители.

През 2020 година правителството ще отпусне още 360 милиона за учителски заплати. Така до 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

„Възнаграждението в никакъв случай не мога да кажа, че е водещо, защото ти първо трябва да притежаваш професионални знания, умения и компетентности и много лични качества, воден от любовта към децата, за да избереш тази професия. Естествено в този материален свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, смята Кастрева.

Последвайте канала на

Novini.bg
2558 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Въййй

2019.08.25 | 14:37

9

Това е долна спеколация. Боко каза че е оправил държавата и всичко е 6. Бил вурнал младите кадри в държавата ,намалил е безработицата. Всичко е както трябва, стига с тия глупости

Устроващов

2019.08.25 | 13:52

8

ЧУХ ЧЕ В СОФЕТО Е БИЛО БЪКАНО С ПЕНСИОНЕРИ КОЙТО БИЛЕ С ГОЛЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ПАРНО ВОДА С ОСВЕТЛЕНИЕТО ТОКА КАК СА ! ЖИВЕЕЛИ КАТО КУЧЕТА В КЛЕТКИ АПАРТАМЕНТИ СКУПИ И ОБИКАЛЯЛИ ПАЗАРИТЕ ДА ТЪРСЯТ НЯКАДИ ДА СИ КУПЯТ НЯКОИ ПО ЕВТИН ДОМАТ ЧУШКА КРАСТАВИЦИ И ДР. ТИЯ ТАМ СА ПЪЛЕН ФАЛШ НЯКАКВИ ОСОБЕНИ ЧЕШИТИ НЕ ВЗЕМЕ ДА СИ КУПИ АКО НЯМА НЯКОЯ КЪЩУРКА НА СЕЛО ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ АМА ЩЕ Е СА СТО ПЪТИ ПО ДПБРЕ НО ЯВНО НЕСТАВАТ ЗА НИЩО ТИЯ ОЛИГОФРЕНИ ТАМ.

2019.08.25 | 12:32

7

прост народ, слаба държава

Киро

2019.08.25 | 11:20

1

Във връзка с предишната новина, е това е резултата от реформите на Бойко,,,,,хората бягат надалече от неговите реформи.....кретен

Учител

2019.08.25 | 12:29

6

Учител!
Така е, така и ще бъде. Заплата от 800- 1000 лв.демотивира. Заетостта в училище не е такава, каквато повечето хора смятат; напрежението и отговорностите са много големи; учениците и родителите им с все повече права и претенции, а учителят само със задължения - права никакви! Няма как да бъдеш вдъхновяващ учител , ако не спокоен в матриален план.


b

2019.08.25 | 12:18

4

СТИГА ВЕ СТИГА ВЕ СТИГА ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НЯЯЯМА криза за даскали НЯМА! Айде хванете 5 студента по педагогика и им намерете работа ще ви е*а в скапания сайт с лъжливи новини

Учител

2019.08.25 | 12:28

5

Учител!
Така е, така и ще бъде. Заплата от 800- 1000 лв.демотивира. Заетостта в училище не е такава, каквато повечето хора смятат; напрежението и отговорностите са много големи; учениците и родителите им с все повече права и претенции, а учителят само със задължения - права никакви! Няма как да бъдеш вдъхновяващ учител , ако не спокоен в матриален план.

0

Вещия

2019.08.25 | 12:13

3

Заблуждаващи и фалшиви новини по сайтовете колкото щеш.Що бе дане би да са се издавили на морето Даскали та имало кризззза. Или пускате мухи колкото с цел някакси ако може през 5,6 месеца да им вдигат данакозаплатите!? Тия БГ учители като са децата във ваканцииии общо около 100 дена Тия даскали какво Работят!? Децата намаляват Училища се закриват Пък видиш ли Даскали нямало ! От Евро съюза що не докарате нещо.

gogo

2019.08.25 | 11:57

2

Taka e za kvo da hodqt decata na u4ili6te samo da mu palnqt djoba na toq kreten
Za bg e zadaljutelno a za melesa ot indiq ne

Добави коментар

Водещи новини