По-малко закрити паралелки и повече кандидати извън София, сочат резултатите от първото класиране за гимназиите

  • 11 юли 2019 13:01

  • 1261
  • 0
© Novini.bg

Учениците се увеличават и те са повече от предходната година, което е от изключително значение. За следващата учебна година са предвидени 338 паралелки, от които 229 са профилирани, а останалите професионални. Тази година имаме повече кандидати, които са подали заявление за участие в първия етап на класирането - 747 ученици, които кандидатстват от други градове на страната, тъй като столичната образователна система е изключително богата на възможности, но и на предизвикателства.  

Това коментира на пресконференция началникът на Регионалния инспекторат към Министерството на образованието в София-град Ваня Кастрева, на която бяха представени резултатите от първото класиране за гимназиите след 7 клас, предаде репортер на Novini.bg.

,,При нас винаги е много динамично. За наша радост закриваме доста по-малко паралелки и същевременно имаме доста кандидати - около 240 повече от региони извън София-град. В тази връзка по-големият процент некласирани ученици са учениците от страната, но пред тях винаги ще има и други възможности'', увери Кастрева и допълни, че в столицата не са се класирали 846 ученици, а свободните места на този етап са 684.

Бяха закрити 15 паралелки, от които 11 са професионални, а 4 профилирани, тъй като за тях имаше под шест ученици, класирани на първия етап. За жалост между тях попаднаха паралелки със защитени специалности и професии, от които се нуждае пазарът на труда, като например производство на тапицирани изделия, профил ''локомотиви и вагони'', електрообзавеждане на пътна техника, металообработващи машини. От профилираните паралелки бяха закрити иконономическо развитие, предприемачески профил с румънски език, както и физическо възпитание и спорт, бе обявено още на пресконференцията.

По отношение на рейтинга на училищата на първо място е Софийската математическа, гимназия, следвана от 73 СОУ ''Владислав Граматик" и училището към Техническия университет. След тях идват Испанската гимназия, Първа и Втора английска гимназия, 9-та френска езикова гимназия, 22 СОУ и на десето място е 35 СОУ ''Добри Войников''.

Най-желани сред учениците са профилите с чужди езици, икономика, информационни технологии и програмиране, а най-желаните паралелки са тези с чужди езици, математика и софтуерни науки.

,,Всеки, който е класиран някъде и желае да се запише, трябва да отиде в училището, в което е класирано. В случай че подаде заявление за участие във второ класиране, той ми могъл да се класира, ако балът му стигне за това. В най-лошия случай би могъл да се класира на варианта от първото класиране. Всяко класиране завършва без избор, тоест то е окончателно. Така че нека съответният ученик да помисли дали иска да участва във второто класиране'', коментира още Ваня Кастрева.

,,Неуспелите да се класират на първия и втори етап биха могли да участват и в третия етап, но там те могат да се записват единствено в паралелки, в които има останали свободни места. А на 1-ви август ще съобщим незаетите места, след което започва 4 етап, който вече не е централизиран. Водещ критерий за всяко едно класиране е балът, формиращ се от точките от външното оценяване по български език и литература и оценките от свидетелството за основно образование'', посочи в заключение Кастрева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини