Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

  • 02 юли 2019 08:54

  • 376
  • 2
Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците
© Булфото/Архив

Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по повод скандала с учебниците по история за 10 клас, където комунизмът е представен манипулативно като нещо нормално без достатъчно акцент върху мрачните страни на режима.

"В оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки, което е атестация за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното съответствие, което изискваме. Освен формално съответствие, би трябвало да искаме този учебник да възпитава в определени отношения", допълни Вълчев в предаването "Преди всички".

„Една от задачите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Въпреки че като министър утвърждавам учебниците, аз не съм специалист, дори да прочета всички учебници, може би нямам това око да видя всички разлики. В случая, след като ги прочетох, видях, че тези учебници са много различни един от друг. Формално трябва да отговарят на една и съща програма. Аз бях провокиран да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, след това от хора, които се изказаха в публичното пространство“.

Образователният министър подчерта, че „академичната свобода не е абсолютна, особено когато става дума за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебна програма, в която се намира проекция на целите на образованието“.

Последвайте канала на

Novini.bg
376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
a toq

2019.07.02 | 11:29

2

а тоя гробарски боклук трябва да се обеси публично за назидание на другите майкопродавци и предатели.

2019.07.02 | 10:47

1

Вълчев ,кога ,образованието беше на високо ниво .Сега или преди престъпната ,разбойническа 10-то ноемврийска демокрация..Ти чий продукт си.От 90-те процента функционални неграмотнислед 10 ноември или висока образователната система преди 10 ноември -комунизма .Нещо да кажеш за еничарите след 10 ноември .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини