Директори искат матура по избор и в седми клас

  • 02 юли 2019 06:25

  • 931
  • 3
Директори искат матура по избор и в седми клас
© Булфото (архив)

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това предложение ще изпратят до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България след проведеното този уикенд заседание, обяви председателят Диян Стаматов пред Монитор.

Според него математиката е важен предмет, но в хода на обучението си учениците изучават и други предмети, сред които история, география, биология.

Външно оценяване по един от тях също може да послужи за вход за гимназия на мястото на оценката от изпита по математика. „Ако учениците имат възможност за провеждане на изпити по други предмети, те могат да кандидатстват в хуманитарни гимназии или в езикови, за които знанията по математика след това нямат толкова голяма тежест“, обясни Стаматов.

В момента кандидат-гимназистите продължават образованието си с оценките си от националното външно оценяване по български език и литература и математика, като всяко училище решава дали едната да има по-голяма тежест при сформирането на бала, или да се умножават с еднакъв коефициент. Промени ще бъдат предложени и за формата на изпитите.

Стаматов обясни, че според тях новите изпити в 10-и клас трябва да бъдат с практическа насоченост и да проверяват умения, вместо учениците да зубрят материала за тях. (б.а. - за учебната 2019/2020 г. за първи път ще има национално външно оценяване и 10-и клас по български език и литература, математика, чужд език).

Препитванията на четвъртокласниците пък трябвало да бъдат в дигитална среда и малко по-цветни. Тази година имаше спорове относно използването на цветни шевици на изпита по български език и литература в седми клас, защото не всички училища имали възможност да принтират снимките с цвят.

Според Стаматов обаче, ако изпитите се провеждат онлайн, това няма да бъде пречка. Периодът, в който се провеждат всички изпити – в 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас, също трябва да бъде концентриран в края на учебната година смятат от съюза на работодателите. Тази година изпитите стартираха на 9 май, с тези на четвъртокласниците, и приключиха на 19 юни с препитването на седмокласниците. „Тази изпитна гонка трябва да се концентрира в едно и също време към края на годината“, заяви Стаматов.

Той уточни, че в този период е невъзможно протичането на нормален учебен процес поради ангажираността на педагозите като квестори или с проверката на изпитните работи. За да се промени това, те трябвало да бъдат събрани в рамките на две седмици преди края на учебната година. От съюза апелират промените да бъдат заложени още в следващата учебна година, когато се затваря цикълът на новите образователни реформи с учениците в 4-ти и 10-и клас. Стаматов уточни, че от ведомството могат да приемат промените и постепенно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
931 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
хаха

2019.07.03 | 15:42

3

По колко хиляди на месец от частни уроци по математика си докарваш? Плащаш ли данъци?Всички учебни предмети допринасят за развитие на логическото мислене.А другите учебни предмети допринасят и за общата култура,което е изключително важно.Разбира се, че е ЛОГИЧНО, учениците да имат избор за втората матура при НВО,всеки има различни предпочитания и това трябва да се уважава.

2019.07.02 | 09:25

2

Какво изучаване на езици ...?!Хората масово дават пари за това в частни школи,защото в училище безхаберието по въпроса е пълно...!

Стига глупости!

2019.07.02 | 08:10

1

Да отпадне царицата на науките, формираща логическо мислене и да растат неграмотни граждани - браво! Не стига, че отпадна в 12- ти клас, ами и в 7-ми: вече и Питагоровата теорема да не знаят. Такова безхаберие е възможно само с министър без деца. Седнал да ми обяснява и да дава идеи... А за езиците ще кажа, че като прибавим часовете от школи излиза, че децата имат 7 ч. седмично английски и 3 ч. български. После искат матура по чужд език. Образованието е стандарт, който да се покрие, а не да се нагажда по предпочитанията на ученика! Лъжем децата, че всичко е по желание и те стават негодни за живота. Истината е в Мат.+ БЕЛ.

Добави коментар

Водещи новини