Кандидатстудентската сесия в СУ продължава с изпити по история на България и химия

  • 15 юни 2019 08:22

  • 540
  • 2
Кандидатстудентската сесия в СУ продължава с изпити по история на България и химия
©

С изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Изпитът по история на България е от 9.00 часа и се състои от два компонента - развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Времетраенето на изпита е четири астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за 11-и клас на средните училища от задължителната подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на седми до средата на 20-и век.

Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започване на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях, както и по един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и да провери нивото им на владеене на книжовния български език.

Кандидатстудентският изпит по химия е от 14.00 часа и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът е от два компонента - компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, които кандидатстват с изпит по химия в Софийския университет. Компонентът се състои от две части. Първата част включва 20 тестови въпроса с изборен отговор /един от пет/ върху материала по неорганична и органична химия. Втората част включва 4 логически задачи - 2 - по неорганична, и 2 - по органична химия.

Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалността "Медицина" в Софийския университет. Той представлява развиване на тема от учебния материал от седми, осми, девети и десети клас. До участие в балообразуването и класирането за специалността "Медицина" се допускат само кандидат-студентите, получили резултат "да" на този компонент.

Последвайте канала на

БТА
540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мечова

2019.06.15 | 11:54

2

И ЗА КАКВО УЧАТ!? КАТО ПОСЛЕ ЩЕ ГО ЗАБРАВЯТ. ХИМИЯ, ИСТОРИЯ. ВСИЧКИ ИЗКАЛИ ДА СА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ТЪРСЕЩИ МЕКОТО НА ХЛЯБА. ТО В БЪЛГАРИЯ СЕГА ПОВЕЧЕТО СА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. И СЕ МНОЖЪТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ БИЛО НЯКАКЪВ ТРУД НО НЕКОНВЕРТИРУАМ 60ЛВ.ОСИГОРОВКИ ПЛАЩАТ НАД 800 ЛВ. И НАГОРЕ ЗАПЛАТИ ВЗИМАТ. И СА ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА В РЕЯЛ ИКОНОМИКА. ПАРИТЕ ОТ КАДЕ!?

Умник Гюро

2019.06.15 | 10:21

1

Вие премахнете лъжливата българска история от учебните заведения... Пък тогава раздавайте карти за висше образование. Българският народ си иска истинската история, започваща 10 000 г. преди Христа!!!

Добави коментар

Водещи новини