Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование

  • 14 юни 2019 12:17

  • 466
  • 4
Красимир Вълчев: Ще има Национална карта за висшето образование
© Булфото (архив)

В измененията и допълненията на Закона за висшето образование, които в момента са предложени за обществено обсъждане, се предвижда да има Национална карта за висшето образование. Тя има за цел да определи профилната и териториалната структура на висшето образование, като има професионални направления, в които е достигнат пределът на насищане и фрагментация, но има и други професионални направления, които могат да се открият и са свързани със специализацията на регионите.

Това каза в отговор на парламентарен въпрос министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. Той даде пример, че в Казанлък има концентрация на технологични предприятия, там нямаше висше училище, но беше открит филиал, свързан с потребностите на региона. За да участват висшите училища във всички инициативи за развитие на интелигентната специализация на регионите, те трябва да са по-отворени за партньорства, каза министър Вълчев. Той за пореден път заяви, че има известен проблем със сегашния модел на академичното самоуправление на университетите, който е крайна форма на затворен модел на академично самоуправление и не може да се възлагат задачи на висшите училища. Единствената обществена задача, която можем да им възложим, е за обучението на студенти по определени професионални направления - чрез план-приема, отбеляза министър Вълчев.

По думите му, "като цяло, държавата има ограничени възможности да възложи на държавните висши училища изпълнението на определени задачи и включването им в определени инициативи". Това се опитваме да го променим и държавата, чрез МОН, да има право да възлага определен брой стратегически цели и задачи на висшите училища, обясни министър Вълчев. По този начин идеята е не да се месим във финансовото, административното или академичното управление, а да бъдем партньори в стратегическото управление на висшите училища, заяви образователният министър. Той каза, че висшите училища трябва да бъдат насърчени да участват в стартиращи компании и в различните технологични паркове, за да осигурят развитие в съответствие с интелигентната специализация. Предвиждаме и участие на общините в органите за академично самоуправление и в Съвета на настоятелите, а чрез него и с право на съвещателен глас в Академичния съвет на висшето училище, информира министър Вълчев.

Последвайте канала на

БТА
466 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.06.14 | 13:40

4

ГЕРБ ДА ИЗБЕРЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА НЯКОЙ КОЙТО РАЗБИРА ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА.

Умник Гюро

2019.06.14 | 12:46

3

Вие премахнете лъжливата българска история от учебните заведения... Пък тогава раздавайте карти за висше образование. Българският народ си иска истинската история, започваща 10 000 г. преди Христа!!!

Комуняги

2019.06.14 | 12:26

2

Всички действия на герберасткото правителство са насочени в интерес на малка група хора, без националност, без скрупули, без някакви умствени данни, но много агресивни и алчни.

асд

2019.06.14 | 12:23

1

тоя джендър кога ще го бесим с цялата останала шайка????

Добави коментар

Водещи новини