МОН с позиция относно учебната програма по История и цивилизации

  • 10 май 2019 16:48

  • 637
  • 1
МОН с позиция относно учебната програма по История и цивилизации
© Булфото (архив)

По повод въвличането на Министерството на образованието и науката (МОН) в предизборната кампания чрез тиражиране на анонимни твърдения, основани на отделни лични мнения и разпространени от политическа сила, участваща в изборите, заявяваме следното: обучението на учители по История и цивилизации е част от НП „Квалификация“ с цел подготовка на педагогическите специалисти за работата им с новата учебна програма за X клас. В обученията, приключили предходния месец, са взели участие над 700 учители, като сред анкетираните има само две негативни оценки за ефективността на обучението. Общата средна оценка по скала от 1 до 6, която самите обучени са поставили, е 5.30. Лекторите, които са водили обучението по История и цивилизации, са утвърдени специалисти в своята област. Това се посочва в позиция на МОН.

Участвали са преподаватели и учени от Софийски университет, БАН, ЮЗУ, НБУ. В хода на дискусиите са се чували различни мнения, но проверката ни досега не установява да са били налагани идеи, влизащи в противоречие с постигнатите след широк научен и обществен дебат тези. 

МОН категорично се противопоставя на опитите учебната програма по История и цивилизации да се използва за политически цели. Припомняме, че програмата за Х клас беше приета след широко експертно и гражданско обсъждане, с одобрението на преподавателите по история в училищата и на историците от висшите училища и научни институции.

Периодите, за които се дават примери, вече са представени в учебниците за VI и VII клас и по тях се обучават учениците в училищата. Ако се направи преглед на тяхното съдържание, ще се види, че проблемни моменти като тези, за които сме сигнализирани, няма. В случай, че бъде открит конкретен факт, МОН ще реагира незабавно. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.05.14 | 14:24

1

Ами господин министър, тогава учете българските деца на истинската българска история, започваща 10 000 години преди Христа. И спрете да издавате болшевишко-масонски учебници, изкарващи българите азиатци!

Добави коментар

Водещи новини