Вълчев: С 60% беше намален приемът на студенти в професионалното направление "Икономика"

  • 25 април 2019 13:18

  • 679
  • 1
Вълчев: С 60% беше намален приемът на студенти в професионалното направление "Икономика"
© Булфото

С 60 процента беше намален приемът на студенти в професионалното направление "Икономика", спрямо приема през 2015 г. Това стана вчера, след като на Министерския съвет беше предложен и приет приемът на студенти за новата 2019/2020 учебна година, каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. Той заедно с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и с министрите на финансите и на регионалното развитие - Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, разгледаха строителството на новия учебен корпус на УНСС.

Приемът в професионалното направление "Икономика" е "нулиран" в шест или седем държавни висши училища, като най-малко е намалението в УНСС, защото правим намалението въз основа на комплексната оценка за качеството на обучението и научните изследвания, и за реализацията на завършилите студенти. В УНСС показателите за реализация, за научна дейност и за акредитация са по-високи от другите висши училища, обучаващи в професионалното направление "Икономика", обясни министър Вълчев. Той уточни, че въпреки това и в УНСС приемът е намален с над 20 процента спрямо 2015 г.

Дългосрочно системата на висшето образование ще работи с по-малко студенти и тя трябва да се настрои към това, включително УНСС ще работи с по-малко студенти, прогнозира образователният министър. Той уточни, че по-малко ще са студентите занапред в социалните, стопанските и правните науки, защото има много такива кадри.

Заради големия очакван недостиг в бъдеще сме извели приоритетни професионални направления и стимулираме приема на студенти в техническите, инженерните, природоматематическите и в аграрните професионални направления. А от 2017 г. - дори и в хуманитарните професионални направления, защото ще имаме очакван недостиг в тези професионални направления. Такова е и професионалното направление "Енергетика", има и много малко инженери по водно строителство в УАСГ, информира министър Вълчев.

Той каза, че три са начините за привличане на студенти в приоритетните професионални направления, като чрез тях трябва да се обвърже пазарът на образование с пазара на труда. Затова се предоставят допълнителни стипендии за студентите в приоритетните професиoнални направления, имаме и по-голям прием на студенти в тях, както ще има и допълнително финансиране.

Предвиждаме след приемането на промените в Закона за висшето образование, които са подготвени, да предложим в осем професионални направления обучението на студенти да е без заплащането на такси, съобщи министър Вълчев.

Вълчев добави, че се обмислят и допълнителни стимули, като е важно учениците с най-добри резултати да се включват в професионалните направления, където държавата има най-голяма нужда в общественото и икономическото си развитие.

"Важно е добрите ученици да стават икономисти, юристи, политолози, социолози и други професионалисти, но много по-важно е да стават и учители, и инженери", коментира министър Вълчев.

Затова се обмисля за догодина да има допълнителни стимули, които да бъдат заложени в бюджета за 2020 г., за да може най-добрите ученици да се изберат определени професионални направления в университетите. Вероятно това ще стане със стипендии, информира образователният министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
679 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪВ ТЕРИТОРИЯ

2019.04.25 | 13:24

1

КОЯТО, НЯМА СОБСТВЕНА ИКОНОМИКА ,ИМА ДЕСЕТКИ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТА.

Добави коментар

Водещи новини