Емил Радев и Таня Петрова участваха в дискусия за иновативната учебна среда

  • 23 април 2019 10:21

  • 212
  • 0
Емил Радев и Таня Петрова участваха в дискусия за иновативната учебна среда
© ПП ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова участваха в дискусия за иновативната учебна среда. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. 

Двамата присъстваха на събитието, в рамките на което 32-ма учители от Варна и региона получиха официално сертификати за своето обучение по програмата Google Certified Educator. Възможностите, които предлага трансформацията на учебната среда и учебния процес чрез новите технологии, бяха представени в 7 СУ „Найден Геров“ във Варна, където към момента има най-много Google сертифицираните учители - 16.

„Необходимо е  да настроим образователната система да преподава чрез и за технологиите”, коментира депутатът и дългогодишен училищен директор Таня Петрова и предложи да създаде европейски Облак на технологиите за средното образование. Варненският евродепутат подкрепи идеята и поздрави участниците в дискусията за постигнатите резултати.

„Концепцията за Училища в облака се развива и се радвам, че благодарение на успешни примери като Вашия постигнатото у нас надминава средното ниво в Европа”, обърна се Радев към присъстващите преподаватели. „Европейската комисия в лицето на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова предложи програма „Дигитална Европа”. Активно работих да прокараме този законодателен акт в Европейския парламент и той вече е факт. Програмата ще разполага с бюджет от 9,5 млрд. евро, от които 2,5 млрд. евро ще се използват за развитие на дигитални умения. Средства са предвидени и за изкуствен интелект, както и за супер компютър, като има идея той да бъде именно в България”, сподели Радев.

След като се постигна премахването на апостила и легализирания превод за документи за гражданско състояние, евродепутатът изрази амбицията си приложното поле на новия регламент да обхване и удостоверенията за квалификация и дипломите в ЕС. 

„Полагат се усилия младите хора да бъдат подготвени за новите предизвикателства. Още в трети клас беше въведен предмет „Компютърно моделиране”, а на учениците от Х до ХII клас беше дадена възможност да изучават професията „приложен програмист”. Предстои стартът на национална програма „IT бизнесът преподава”, която ще позволи на специалисти от IT компании да обучават ученици по определени модули от учебния материал по информатика. Подготвя се и проектът „Образование на утрешния ден” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за дигитализация на средното образование, в който са предвидени средства за създаване на отворен облак с учебно съдържание”, отчете Таня Петрова и увери, че настоящият кабинет е първият, който прави толкова инвестиции за развитие на дигитализацията в образованието.

„Процесът на дигитализация на висшето образование минава през инвестиции в оборудване на лаборатории, в млади учени и преподаватели и ориентиране на повече програми за изучаване на изкуствен интелект. В момента 4 университета в страната обучават студенти в такава специалност”, отбеляза народният представител, като уточни, че промените в Закона за висшето образование, които ще влязат в сила до края на годината, ще дадат възможност да се подготвят национални програми за развитие на университетите в тази посока. 

В присъствието на председателя на комисията по образование към Общинския съвет Славчо Славов, на представители на община Варна и експерти от образователната сфера, бяха обсъдени възможностите за вплитане на новите технологии в административната и учебната дейност.

Опитът на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” за обучение в Облака беше споделен лично от директора на училището Павлин Петков. Ученици разказаха за възможностите, които им предлагат новите технологии, за да имат по-бърз и лесен достъп до уроци или задачи за домашна работа. На един клик разстояние в платформата са документи, свързани с административната работа, коментира директорът на  7 СУ „Найден Геров“ Мария Несторова. Тя изтъкна, че това е било и голямо облекчение за всички учители по време на ремонта на училището, наложил учебният процес временно да се провежда в други сгради.

Мария Несторова благодари на специалистите от Центъра за творческо обучение, които са подкрепили цялостния процес на трансформация в училището. Те от своя страна поканиха всички на практическата конференция „Училище в облака”, която организират на 11 и 12 юни в Пловдив.

Google сертифицираните учители у нас вече са над 270, като възможностите на Облака вече се ползват в 23 училища във Варна и региона, стана ясно по време на събитието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини