МОН не предвижда задължителна матура по математика

  • 01 април 2019 19:13

  • 2374
  • 1
МОН не предвижда задължителна матура по математика
© МОН

Министерството на образованието и науката засега не предвижда въвеждането на задължителна матура по математика, каквото искане отправи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

,,Засега не предвиждаме да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, което не означава, че не се вслушваме в становището на бизнеса, но ще търсим други инструменти, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката'', заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в отговор на въпрос пред журналистите в Добрич.

Министърът добави, че от догодина за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. По думите му занапред все повече изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния подход в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкова само на знания по определена дисциплина. Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 посочи като добър индикатор ръстът на учениците, които тази година са пожелали да се явят на матура по математика, макар техният брой да е все още малък.

,,През тази година със Закона за държавния бюджет на училищата са предоставени допълнително 25 000 000 лева за организиране на дейности по интереси и обобщените данни показват, че 60 на сто от тези занимания са в областта на математиката, техниката и природните науки'', добави просветният министър.

Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 участва в граждански диалог в Добрич за развитие на образованието, иницииран от ГЕРБ. На форума министърът заяви, че в следващите двайсет години ще има повсеместен недостиг на специалисти и все по-малко хора ще се включват в пазара на труда.

,,Затова предизвикателствата пред образователната система са да обхванем, задържим и приобщим всички деца към образованието и да осигурим модернизация на системата, да направим прехода от документа към креативния учител'', посочи Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.16 | 13:50

1

Те 40% от зрелостниците не знаят български да говорят .не знаят 2×2 те матури по математика.
Даскалите им пишат троики само затова. че са присъствали в час защото и даскалите ще изгонят

Добави коментар

Водещи новини