Милена Дамянова: Край на вратичките за социални помощи без училище

  • 20 март 2019 18:07

  • 1907
  • 4
Милена Дамянова: Край на вратичките за социални помощи без училище
© БТВ

Идеята на тези законови промени е да ангажираме повече родителите към образованието. Всеки един от нас е бил ядосан, че парите ни отиват за неща, които нямат общо с образованието. Не можем да си позволим като държава да губим такъв огромен финансов ресурс за формални неща. Затова предприемаме тази решителна стъпка, това е част и от предизборната ни програма, каза председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова в предаването "Лице в лице" по БТВ по повод внесените от ГЕРБ законодателни промени, които целят по-строго обвързване на някои социални помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и в училище.

От началото на мандата ни имаме ангажимент за включване и задържане на децата в училище. Вече имаме включени над 40 000 деца, но идва по-голямото предизвикателство - да ги задържим в училище, защото разхищаваме средства, а утре тези деца ще излязат на пазара на труда недостатъчно образовани, заяви Дамянова.

Промяната е радикална, но никой не иска правилата, които важат за него, да не важат за друг, подчерта тя.

Дамянова посочи, че всяко едно дете има право на образование, а задължение на родителите му и на държавата е да му осигури това право. Тук става въпрос за семейства от социално уязвими групи, не само за ромите. Това не е мярка, която е за определен регион или за определени хора - тази мярка засяга всички, категорична е Милена Дамянова.

Тя уточни, че за законопроекта има заявена подкрепа освен от коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединените патриоти, и от "Воля".

Идеята е законовите промени да влязат в сила от следващата учебна година. Децата не са ли в училище, семейството няма да получава повече социалните помощи, няма да има повече вратички, посочи още председателят на образователната комисия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1907 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Учител

2019.03.20 | 20:33

4

Недомислие, което няма да има добър резултат

Иван

2019.03.20 | 19:14

3

Докога ще храним и лекуваме циганската сган.Писна ни!!!!!!

КОСТА

2019.03.20 | 18:28

2

ТИ ЛИ ГИ ИЗМИСЛЯШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ИЛИ ЦВЪКИ? САЙТА СИ Е ГРОБАРСКИ,НО ПРОДАЖНИЦИТЕ СТЕ ВИЕ.

ЛЪЖИ КУЧКА

2019.03.20 | 18:24

1

ГРОБАРСКА МЪРША.ДОСЕГА СЕ САМОЗАПАЛИХА 63 ДУШИ ,ПРИ ГРОБАРСКИЯ ПРОСПЕРИТЕТ . ЦИГАНИТЕ СА ГРОБАРСКИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.

Добави коментар

Водещи новини