Училищата с кътове за отдих и стъклени врати

  • 21 февруари 2019 21:25

  • 857
  • 1
Училищата с кътове за отдих и стъклени врати
© pixabay

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да общуват свободно. Това ще бъде заложено в подготвените промени в държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, обясни образователният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по време на конференция за дигиталното образование.

В него ще бъде засегнато оборудването на класните стаи, трансформация на стаи в мултифункционални пространства. Така например ще бъде посочено как четири класни стаи могат да бъдат преструктурирани на две или между тях да има споделено пространство между тях с помощта на прегради, прозрачни врати. Целта е класните стаи да бъдат по-отворени, което пък да направи учебния процес по-гъвкав и да се създаде възможност на учениците да се прегрупират.

Със стандарта ще бъде насърчено и създаването на повече пространства за учене и зони за отдих. В дворното пространство пък ще се стимулира игровият процес, като се правят повече кътове за сядане и общуване или пък такива за изнесени класни стаи. Не се предвижда промяна в изискванията за квадратурата на учебните помещения. Стандартът ще дава напътствия как училища могат да направят учебната среда и пространството в тях по-интересно и за учениците.

Стандартът може да се прилага както от новоизраждани училища, така и такива, които се ремонтират, но няма да бъде задължителен. Все още промените се обсъждат със Съюза на архитектите. Подобни практики се срещат вече в различни училища в страната. Много от тях избират нестандартно подреждане на чиновете в класната стая или са обособили зони с дивани и книги за междучасията на децата.

Учебната фирма в новооткритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е пример за трансформация на образователната среда. Тя се състои от няколко динамични пространства, които са обзаведени по нестандартен начин. В учебната фирма има една голяма лекционна зала, малка лаборатория по роботика, динамично място за креативна работа и една компютърна лаборатория, която е подредена по различен начин. Тези пространства обаче се преливат едно в друго, без да се ограничават от преградни страни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Angelina27a

2019.02.22 | 01:41

1

Търсите мъж за сериозна връзка. Напиши ми тук - xxxsingle.xyz/angkiss
Момиче, на 27 години.

Добави коментар

Водещи новини