Ученици от Разград събират учебници и книги за свои връстници от българско училище в Германия

  • 05 февруари 2019 10:37

  • 326
  • 0
Ученици от Разград събират учебници и книги за свои връстници от българско училище в Германия
© pixabay

Ученици от гимназия "Шандор Петьофи" в Разград събират учебници и художествена литература за свои връстници от българското училище "Никола Вапцаров" в град Ерфурт, Германия. Инициатор е екипът от млади хора, работещи по проекта "Моята кауза", съобщи преподавателят в разградското учебно заведение Цветалина Занкова пред БТА.

Тя обясни, че целта, която си поставят учениците с тази инициатива е да се развие патриотизъм и родолюбие в техните съученици и съпричастност на училищната общност към съдбата на българите зад граница. Идеята е също децата от неделното училище да не забравят българския си корен и да усетят подкрепата на сънародниците си.

Младежите от гимназията отправят призив към съученици, родители и учители да подкрепят дарителската кампания. Всеки, който желае и има възможност може да дари учебници и учебни помагала, детски книги и енциклопедии, произведения на българските класици, изучавани в средното образование, научно-популярни четива, съвременна художествена литература. Книгите и учебниците могат да се донесат на място или да се изпратят по пощата до Националната професионална техническа гимназия в срок до първи март. След това те ще бъдат транспортирани до учебното заведение в германския град.

Българското училище "Никола Вапцаров" в Ерфурт отваря врати през септември 2015 г. и е единственото в област Тюрингия. То се посещава от деца в подготвителна група до ученици в 12 клас. Водят се учебни занятия по български език, роден край и история, а с цел съхраняване на българските традиции, бит и култура е създаден клуб за български песни и танци, посочи Занкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини