Нобеловият лауреат по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще изнесе лекция в БАН

  • 11 декември 2018 07:36

  • 516
  • 0
Нобеловият лауреат по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще изнесе лекция в БАН
© Getty Images

Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще гостува в Българската академия на науките, съобщи пресцентърът на БАН.

Проф. Бариш ще изнесе лекция на тема "Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им" в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН от 17.00 часа. Събитието се организира от Института по физика на твърдото тяло на БАН.

В лекцията проф. Бари Бариш ще говори за предизвикателствата при експеримента за откриване на гравитационните вълни и за техническите нововъведения, които позволяват потвърждаването на общоприетия в съвременната физика възглед на Айнщайн за характера на гравитацията.

Проф. Бариш работи в Калифорнийския технологичен институт /Caltech/ и е доктор по физика на високите енергии. От 1997 г. под неговото ръководство и с финансиране от Националния научен фонд се осъществява проектът LIGO /Laser Interferometric Gravitational Observatory/, който е за изграждане и пускане в експлоатация на обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни, използвайки метода за лазерна интерферометрия. Лазерните интерферометри за експеримента са разположени в Ливингстън, в Лос Анджелис и в Ханфорд, Вашингтон. Днес проектът LIGO е международен и обединява над хиляда учени от повече от двадесет страни.

С разработените LIGO детектори за улавяне на невероятно слаби сигнали и с усъвършенстването на методиката на 14 септември 2015 г. са наблюдавани за първи път гравитационни вълни, които са резултат от сливането на две "черни дупки". Регистрираният в двете обсерватории сигнал е наречен GW150914 и е първото доказателство за тяхното съществуване, предсказано още преди 100 години от Айнщайн в Общата теория на относителността. Откритието е обявено на пресконференция на 11 февруари 2016 г. През 2017 г. Нобеловият комитет присъжда наградата за физика на Райнер Вайс, Бари К. Бариш и Кип С. Торн, които "със своя ентусиазъм и решителност имат безценен принос за успеха на LIGO".

Последвайте канала на

БТА
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини