Томислав Дончев обясни защо и средното образование трябва да стане задължително

  • 05 декември 2018 18:40

  • 2203
  • 9
Томислав Дончев обясни защо и средното образование трябва да стане задължително
©

В екипа ми имаше сериозен спор, че основното образование е ниска цел и че средното образование също трябва да стане задължително. Аргументите са много. Буквално след няколко години един необразован човек или човек с начално образование няма да има никакъв шанс на трудовия пазар и в живота. Неграмотният няма да може да бъде пълноправен член на обществото.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, който коментира своето предложение основното образование да стане задължително. "Конституцията трябва да се промени за тази цел. Тук е основният въпрос - как точно трябва да се случи това, за да няма нарушаване на законите. Само е промяна на Конституцията ми е ясно, че няма да стане. Държавата трябва да продължи да изпълнява поетите ангажименти и мерките, които предприема. Всеки ден групите обикалят домовете и обясняват защо трябва да се ходи на училище. В повечето случаи децата искат да ходят на училище, но семействата им меко казано не ги подкрепят. В случая трябва да се прилага и моркова, и тоягата. Аз съм наясно, че само с глоби няма да се променят нещата. Трябва да се налагат санкции и на тези, които нямат основно образование. Образованието в България е безплатно. За всички тези, които твърдят, че нямат пари, за да пуснат децата си на училище, също са взето мерки. Опитваме се да променим образованието. Заплатите на учителите растат, променяме учебните програми, за да са по-близко до живота. Според мен българското училище не подготвя достатъчно добре децата за реалния живот. Тук трябва също още да се работи. Всички тези идеи подлежат на много сериозна обществена дискусия и в нея трябва да участва цялото общество. Образованието трябва да бъде поставено като приоритетна цел номер 1. Това е задължително, за да може да бъдат решени всички проблеми на всички нива", категоричен бе Дончев.

"С административната реформа ще има и съкращения на служители в администрацията. Днес съм изпратил писмо до всички колеги в кабинета да ми направят предложения за тези съкращения. Те познават своите администрации много по-добре от мен. Давам шанс всеки да отрази спецификата на администрацията си. В някоя администрация може да има 10% съкращения, в друга 5%, в трета 4%. Ако не получа съответните предложения, ще действам както намеря за добре. В момента администрацията е 130 000 души с 10 000 незаети места. Хората не трябва да се притесняват. Комплексът от мерки включва съкращаването на тези 10 000 незаети места, защото администрацията и сега работи без тях. Ще се прекрати практиката за назначаване на пенсионирани служители. Аз съм убеден, че при сегашното състояние на пазара на труда всеки един съкратен служител от администрацията ще си намери веднага работа", убеден бе Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

За финал той заяви, че новите предложения относно пакета за мобилност "не са добро европейско решение".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2203 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
СДС - престъпници

2018.12.05 | 19:55

2

Средното беше задължително при соца, Народната власт създаде умни, образовани поколения за да бъде България между първите в света. ЦРУ финансира преврата на седесарските боклуци, а те имат нужда от проста и евтина работна сила.

не е точно така

2018.12.12 | 12:11

9

И при социализма средното образование не беше задължително по закон. Задължително беше образованието до 10 кл. включително. Но реално ставаше задължително. И имаше много възможности за образование - професионални училища, техникуми, СПТУ... хората учеха, защото образованието се ценеше. Висшето беше безплатно, а не ограбено в джобовете на фуболни олигарси. Сега има "реформи", профанизиане на образованието и опростачване на младите хора. Не че няма и свестни деца, но не е постижение на идиотски политизирания образователен процес, нечестно зает с промиване на мозъците на децата от ранна въззраст.
И наистина седесарските боклуци въведоха в човешкото общество закона на зверовете от джунглата, така им изнасяще, и... много пияници и тъпаци от тях станаха при "демокрацията" професори с "австрийски език"(!) и други подобни нонсенси.

2018.12.05 | 20:32

6

и след целия погром над образованието днес учителите се опитват да работят с поколението, което е както каза премиер-министъра ,,лош материал"

2018.12.05 | 20:13

3

Сорос вложи 100 000 000 (млн.) $ за унищожаване на образованието в България!

Аз

2018.12.06 | 01:28

8

Разбира се че е важно всички да са със минимум средно образование. Всички виждаме какво става по махалите - лесно манипулирани необразовани аборигенски малцинства! Трябва и да се забрани на всички които нямат средно образование да гласуват на всякакви избори и референдуми!!!

2018.12.05 | 21:50

7

Където се намеси америка /САЩ/ става както в България. И колко други държави има начело с Украйна и още колко други.

НАРОДЕ???????

2018.12.05 | 19:23

1

Айде първо мангал.ите да задължите за основно ,после ще мислиме за средно!! !!

Vsvsv

2018.12.05 | 20:25

5

не слагайте минуси мангал.и прости ,а учете

2018.12.05 | 20:18

4

Кунева, съсипа цяло едно поколение с нейната "Америка за България"!

Добави коментар

Водещи новини