Красимир Вълчев: Изненадани сме от реакцията на БАН

  • 31 октомври 2018 14:37

  • 1206
  • 1
Красимир Вълчев: Изненадани сме от реакцията на БАН
© МОН

Изненадани сме от реакцията на БАН. Имаме решение на Общото събрание на БАН, с което принципно приема извеждането на НИМХ от структурата му. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 по време на пресконференция.

Той добави, че с разпоредбите се гарантира целостта на НИМХ и непрекъсваемост на дейността му.

Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предлагаме каквато и да е законова разпоредба“, коментира просветния министър.

Имаме отговорността към това, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари“, обяви Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Учените от БАН са категорично против приемането на текстовете в Бюджет 2019, засягащи НИМХ. Те открито заявяват това в писма, адресирани до образователния министър и Народното събрание. Учените от БАН настояват НИМХ да се отдели съгласно правилата на Академията, а не със законов акт, в случая бюджета за следващата година. Събира се и подписка за отмяна на текстовете в проектобюджета, в която само за половин ден са се подписали 1000 души.

Според законовите разпоредби НИМХ се отделя от БАН като юридическо лице със собствен бюджет и имущество.

Учените обявиха, че ако текстовете се приемат, ще излязат да протестират на улицата.

На срещата с премиера и учените от БАН не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ да се извежда от БАН, обяви Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. „Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ“, посочи министърът.

Категорично заявяваме, че учените от НИМХ, които желаят да останат в БАН, ще могат да го направят“, обясни Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 и допълни, че собствеността, необходима за ползване от хората, ще остане в БАН. „Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата“, каза още просветният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.10.31 | 17:32

1
Колко учени от БАН правят наука, че май повечето поработват по международни проекти.

Добави коментар

Водещи новини