Най-голямата феминизация в системата на образованието е в детските градини

  • 18 октомври 2018 11:00

  • 1047
  • 2
Най-голямата феминизация в системата на образованието е в детските градини
© Pixabay

Най-голямата феминизация на педагогическия персонал в системата на образованието е в детските градини. Това съобщи днес във Варна началникът на отдела за равни възможности, антидискриминация и социални помощи в социалното министерство Ирина Иванова, която участва в работна среща на тема "Равнопоставеност на жените и мъжете в образованието".

Тя посочи, че в детските градини 98.7 процента от педагогическия персонал са жени. В детските градини в страната работят 248 мъже, които са в рамките на статистическата грешка, обясни Иванова. По думите ѝ феминизацията е най-ниска в професионалните училища, в който 73 процента от персонала са жени при средно 82.9 в образованието.

Иванова каза още, че по данни на Евростат 93 процента от българските учители са с висше образование, като от тях 74 процента са жени. От всички дами в образователната система 48 процента са на 50 и повече години. По феминизация в образованието България заема третото място в Европа след Латвия и Литва, каза още експертът.

В работната среща са поканени да участват всички директори на училища от системата на средното образование във Варненска област. Зам.-областният управител Илиян Карагьозов, който е координатор по равнопоставеност в областта, каза, че работната среща е първата подобна в страната.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.18 | 11:24

1
А при медицинските сестри е още по-голяма феминизация.
123

2018.10.18 | 11:36

2
Ама в БГ-то! На запад има и мъже на такава позиция 'nurse', че и мъже санитари има!

Добави коментар

Водещи новини