До 2020 г. ще бъде обновена над 80% от образователната инфраструктура в страната

До 2020 г. ще бъде обновена над 80% от образователната инфраструктура в страната Pixabay

До 2020 г. над 80 процента от съществуващата образователна инфраструктура в страната, включваща детски ясли и градини, училища, гимназии и университети, ще бъде изцяло обновена. За тази цел се инвестират над 624 млн. лв. по Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Това е казала в Казанлък заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на европейската програма Деница Николова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.


Заедно със заместник-кмета на община Казанлък Цветолина Симеонова те е открила обновената детска градина "Слънце". Детското заведение е построено преди 30 години и оттогава не е ремонтирано. Градината е напълно реновирана и обзаведена с нови мебели, включително и с нова кухня, по проекта "Обновяване на образователна инфраструктура в община Казанлък" на стойност над 9,5 млн. лв., осигурени от ОП "Региони в растеж".

По него се ремонтират общо осем образователни институции в Казанлък - три детски градини и пет училища. Освен сградата, са ремонтирани дворното пространство, в което са направени нови спортни площадки и атракциони, включително стадион с атлетическа писта. Подменена е и системата за отопление, създадени са нови зелени и цветни зони.

Заместник-министър Николова е подчертала, че образованието е основен приоритет на правителството и в тази връзка се прави много. "Целта ни е децата да получават по-добро образование и грижи, а преподавателите да работят в по-качествена среда. Вече виждаме ефекта от усилията на правителството, на местната власт и на изпълнителите, и надявам се, той да се цени от всеки, защото така се променя и стандартът на живот в населените места", е отбелязала тя.

В Казанлък Деница Николова е инспектирала и реконструираното междублоково пространство в кв. "Изток", част от дейностите по проекта "Обновяване на градската среда в град Казанлък", финансиран по ОП "Региони в растеж", по който в града се влагат над 5,6 млн. лв.

Той включва реконструкция и рехабилитация на четири улици и прилежащите им тротоари, и възстановяване на две междублокови пространства. Заместник-министърът е проверила също облагородените градски пространства, новите кътове за отдих и игра, детски площадки, фитнес съоръжения и площадки за спортни дейности.

В града Деница Николова е участвала и в информационен ден за популяризирането на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по ОП "Региони в растеж". Тя е обяснила, че за Южна България предоставеният финансов ресурс е в размер на 220,5 млн. лв., от които 135,5 млн. лв. са от ОПРР 2014-2020, а 85 млн. лв. е съфинансирането от обединението ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове".

Спорт

Коментари

  1. 2018.10.13 | 11:36

    Болшевиките-масони от БАН и МОН, които позволяват поругаването на българската памет, култура и образование, да се съдят и тикнат в затворите.

  1. 1

Напиши коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?