Красимир Вълчев: Вероятно с над 400 милиона лева ще е увеличението на бюджета за цялото образование за 2019 г.

  • 08 октомври 2018 15:48

  • 1139
  • 0
Красимир Вълчев: Вероятно с над 400 милиона лева ще е увеличението на бюджета за цялото образование за 2019 г.
© Булфото (архив)

Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на бюджета общо за цялото образование /средно, висше образование и наука/ за 2019 г., каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 на националния форум "Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие - година по-късно".

Той уточни, че най-голяма част от ръста на увеличението на средствата за 2019 г. ще е за учителите, като за увеличението на заплатите на педагогическия персонал са предвидени 330 милиона лева в бюджета за следващата година. Още 29 милиона лева са предвидени за 10-процентното увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в училищата. 

Най-голямото увеличение в училищното образование ще е за финансирането на дейностите по интереси, като до края на месеца ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, информира министър Вълчев. И уточни, че с тях ще бъде регламентирана организацията на дейностите по интереси. Със сигурност ще бъдат увеличени и средствата за закуски на учениците в училищата. 

"Важно е да имаме обществения консенсус, че заплатите на учителите трябва да бъдат минимум 120 процента от средната заплата за страната, защото в дългосрочен план това е най-голямото предизвикателство пред образователната ни система", коментира министър Вълчев.

Той отбеляза, че във висшето образование университетите трябва да привлекат и задържат млади преподаватели. Разликата между възнагражденията на възрастните и на младите преподаватели в университетите е много по-висока, отколкото е в училищното образование. Въпреки че, средните брутни заплати във висшето образование са над 1700 лева или с 60 процента са по-високи от тези в училищното образование, има заплати на млади преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители, каза министър Вълчев.

Той съобщи, че през тази година 330 милиона лева е субсидията за издръжка на обучението в университетите, а за догодина тя ще бъде увеличена вероятно с над 40 милиона лева и ще стане около 370 милиона лева. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини