Илияна Йотова настоя българското училище "Христо Ботев" в Братислава да се развива като иновативно учебно заведение

  • 20 септември 2018 10:38

  • 1477
  • 0
Илияна Йотова настоя българското училище "Христо Ботев" в Братислава да се развива като иновативно учебно заведение
© Президентство

Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава да влезе в списъка на иновативните учебни заведения.

За това настоя вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на среща със словашкия министър на образованието, науката и спорта Мартина Лубийова, съобщиха от прессекретариата на президентството. Вицепрезидентът бе в словашката столица по повод 70-годишнината на училището и откри юбилейната учебна година. „Христо Ботев“ е сред десетте най-авторитетни учебни заведения в Братислава. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , благодари на словашката държава за подкрепата и грижите за учебното заведение. Мартина Лубийова изрази убеденост, че трябва да се работи за осигуряване на модерно оборудване в него и иновативни практики. Тази тема вицепрезидентът обсъди и със заместник-кмета на Братислава с ресор образование Людмила Фаркашовска, която отговаря за българското училище.

„Имаме голяма нужда от добри практики от страни със сходни проблеми като нашите“, отбеляза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пред словашкия министър на образованието Мартина Лубийова. „Тенденциите са едни и същи, но в България се усещат по-силно“, отбеляза Лубийова.

Изтичането на млади високообразовани хора и дефицитът на технически подготвени кадри са сред общите проблеми за България и Словашката република. „Голяма грешка в България бе разформироването на професионалните средни училища. Сега тепърва създаваме дуална система, за която е необходимо добро сътрудничество между бизнеса и училищата. Нужни са стимули за работодателите, за да се включат в тази система“, подчерта вицепрезидентът.

Мартина Лубийова представи пред Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , приетата от Словашката държава национална програма за развитие и образование за следващите 10 години, която съдържа конкретни мерки и осигурени за тяхното прилагане средства.

„В България допуснахме разделянето на училищата на добри и лоши. Системата на делегираните бюджети създаде максимата „Парите следват ученика“. Всичко това доведе до големи диспропорции“, заяви вицепрезидентът. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подчерта, че обхващането на ромските деца в образователната система нерядко се превръща в невъзможна мисия.

Вицепрезидентът отбеляза, че България изпитва и недостиг на учителски кадри. „За българите учителската професия стана непопулярна. Вина носим като родители, общество и политици“,  Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

На срещата бе изразено общото мнение, че повече хора трябва да се убедят в необходимостта от обучение през целия живот, за да могат да се приспособяват към непрестанно променящия се пазар на труда.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини