Училищата нямат право да събират пари от родителите, напомниха от МОН

Училищата нямат право да събират пари от родителите, напомниха от МОН Novini.bg

Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до всички училища, в което се припомня, че според Закона за училищното и предучилищното образование те нямат право да събират пари от родителите. В ефира на БНР Соня Кръстанова, ръководител на Дирекция „Финанси“ в просветното министерство, подчерта, че ведомството всяка година напомня за това нещо.

„Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна на министерството. Нямаме съмнение в правилното тълкуване на нормативната уредба от директорите на училища и детски градини, но системата е огромна и винаги може да има такива, които да имат отклонения'', каза тя.

,,Ако родител реши да дари доброволно средства или материали на училище или детска градина, това не е в разрез с нормативната уредба, а напротив. Дарителството има доброволен характер и при такова трябва да бъдат спазени всички нормативни изисквания. В никакъв случай обаче не трябва да има принудителен характер това дарение'', поясни още Кръстанова.

Тя категорично заяви, че ако училище е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна.

,,Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите'', подчерта Соня Кръстанова.

Спорт

Коментари

 1. 2018.09.13 | 16:39

  ама те ги събират доброволно, а не насилствено. учителите казват - трябва да дарите 50лв за това, 60лв за онова, 15лв за другото, защото детето ще има нужда от тези неща. и щото нали е за детето, та родителите даряваме, не че ни карат насила, не ... само не разбирам защо трябва да даряваме след като тези неща са включени в учебната програма и следователно трябва да има пари в бюджета на училището за закупуването им. вероятно от делегираните бюджети идват нещата и вместо учебни пособия се вдигат заплати

  1. 2018.09.15 | 22:25

   С делегиран бюджет няма как да увеличиш заплата. Той е точно разпределен за ток,вода,ремонти и т.н.Става въпрос за пари за пердета,щори,чинове и столове и разни такива.Осигуряват се САМО учебници. А тетрадки,моливи,боички и другите помагала си ги купуваме ние.

 2. 2018.09.13 | 15:24

  Аз стартирам в 285 за осми клас и 70 за втори това е без парите за настоятелствата....

 3. 2018.09.13 | 06:51

  Защо в пети клас раздават безплатни учебници, а децата учат с платени помагала? През учебната 2018/2019 стартираме с 60 лева за стартов пакет помагала. Не са ли достатъчни безплатните учебници?

 4. 2018.09.12 | 12:51

  a pari IMA!!!!!!!

 5. 2018.09.12 | 12:31

  Я си ибете майката МОН-ска, откъде училището да осигури прилични условия за учениците като пари за наука няма, БАН умира, университетите са дискотеки - плащаш и влизаш, може и с 2-ка. Костовизъм е, тотален грабеж е.

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?