Мая Манолова: Ситуацията със закона за хората с увреждания е скандална

  • 10 август 2018 13:54

  • 2690
  • 3
Мая Манолова: Ситуацията със закона за хората с увреждания е скандална
© Булфото

Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на оприличи случващото се на срещата в Министерството на труда и социалната политика, където се разглежда законопроект за хората с увреждания. Тя обясни, че излиза за малко, защото има ангажимент с "Български пощи", където е посредник между стачкуващите и синдикатите в пощите, но ще се върне, за да се продължи работата.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на информира, че всичко, което е било говорено, обсъждано и предложено, не е взето предвид и по неясни обстоятелства са написани други текстове. Тя разясни, че най-важното в този закон е индивидуалната оценка и нейната задължителност за всички органи. Важно е също така какви промени ще се приемат за медицинските изделия и помощните средства, но в предлагания законопроект нямало никаква променя. Имало само едно изречение и за личната помощ, уточни Манолова.

По думите й трябва да има ясен ангажимент на комисията, която прави индивидуалната оценка, да направи и оценка на личната помощ. Тя даде пример, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 г. ще бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан само в едно изречение в преходните разпоредби, но липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран. "Текст по текст се води битка", коментира Манолова.

Омбудсманът настоява да се запишат добрите текстове, да се заложи реална реформа за хората с увреждания. Тя бе категорична, че има компромиси, които няма как да се направят - за индивидуалната оценка и със задължителния й характер, за медицинските изделия, за достъпната среда, за личната помощ и др. "Може да не станат тук и сега, но да е ясно, че ще се случат и това да е написано", добави Манолова и допълни, че работата предстои.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2690 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Възмутен

2018.08.10 | 16:05

3
Колко години твоята партия беше на власт? Ти не беше ли председател на народното събрание? Колко и кои зокжни за тези хора бяха приети с твое участие. Какво се правиш на заинтересована сега! За всички е ясно, че си правиш пиар на гърба на нещастните хора, защото си "много морална" и изобщо не се целиш в стола на Фандъкова.

2018.08.10 | 14:24

2
Някой иска да финтира протестиращите с неработещ закон.

2018.08.10 | 14:02

1
скандално е колко крадливи изрода има в бкп-то, другарко!!!

Добави коментар

Водещи новини