Майки с гневно писмо до МОН срещу промени в матурата за 7 клас

  • 28 юни 2018 19:05

  • 23533
  • 7
Майки с гневно писмо до МОН срещу промени в матурата за 7 клас
© Булфото (архив)

Притеснени майки на бъдещи шестокласници и седмокласници написаха гневно писмо до министъра на просветата Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 с копие до омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на заради готвения пореден експеримент с децата им. Причината за безпокойството е готвената промяна в правилата на Националното външно оценяване от догодина. Изпитът ще включва материал по литература, изучаван през трите години - 5, 6 и 7 клас, като се очаква същото нововъведение да последва и в НВО по математика.

Досега седмокласниците държаха матура само върху изучавания материал през последната прогимназиална година - 7 клас. Промените обаче ще важат със задна дата за деца, които вече завършиха 5 и 6 клас, а ще се окажат сюрпризирани и неподготвени за поредната хрумка на МОН.

Родителите държат новите правила да важат само за бъдещите петокласници, но не и за децата, родени през 2005 и 2006 г.

Ето и целия текст на писмото, което десетки майки вече изпратиха на електронната поща на просветното министерство днес.

ДО Г-Н Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КОПИЕ: Г-ЖА Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО:

Изцяло нов формат на Националното външно оценяване (НВО) в седми клас Уважаеми г-н Министър, Уважаема г-жо Омбудсман, Вече повече от месец в медийното пространство се обсъжда промяна на формата на НВО по български език и литература (БЕЛ) за учениците, които през учебната 2018/2019г. ще бъдат в седми клас, като предвидените промени включват изучаваните български автори по предмета БЕЛ през 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Обсъждат се промени и във формата на НВО и по математика, който също ще обхване материала от прогимназиалния етап на обучение. Накратко - същата продължителност, незначителна промяна при задачите с избираем и кратък свободен отговор и добавяне на още една описателна задача. Възможно включване на материал, който досега не е бил в учебно-изпитните програми за НВО.

Смятаме, че включването на трета описателна задача при същото времетраене, ще доведе до недостиг на време за повечето деца. И миналата, и тази година това беше едно от нещата, породили най-много оплаквания по отношение и на двата модула (особено за втория), а описателните задачи бяха само две. Преди десетина дни зам.-министър Таня Михайлова в едно свое изказване посочи, че готвените промени за НВО след VІІ клас в частта БЕЛ се отлагат за следващата учебна година (т.е. за набор 2005) и ще важат за бъдещите шестокласници през учебната 2018/2019 г. (набор 2006).

Уважаеми г-н Министър, Уважаема г-жо Омбудсман, от името на родителите на децата, които през следващата учебна 2018/2019 година ще бъдат в 6-ти клас, изказваме своето притеснение, несъгласие и недоумение за готвените промени и решението, свързано с тях. От древни времена в правото е валиден един принцип, а именно - ако даден закон засяга неблагоприятно лица, то той да важи само занапред, не и за “заварените случаи”, а такъв случай са именно учениците, които вече са завършили 5-ти клас, но ще бъдат ангажирани с промените, свързани с НВО в края на 7-ми, ако се реши, че те ще ги обхванат. Явно на тази база се отлага и въвеждането на новия формат НВО по БЕЛ за учебната 2018/2019 г., но бихме искали да напомним, че “заварено положение” са не само децата, родени през 2005 г., но и тези от 2006 г., които вече преминаха през материала за 5-ти клас, без да имат представа за готвените промени. Ето защо резонно е, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници (набор 2007), които още със започването на 5-ти клас ще са наясно с въведените промени и ще могат през периода на прогимназиалното си обучение да се подготвят за тях.

Категорично изразяваме несъгласие и настояваме да запазите стария формат на НВО по БЕЛ и математика за децата в “заварено положение”, а именно набор 2005 и 2006 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
23533 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.06.28 | 19:37

1
А това, че децата ви са неграмотни, не могат да пишат правилно и цял живот ще изглеждат като простаци не ви ли интересува? Нали утре ще искате да комуникират с колеги по света, които ще им се смеят. Там никой няма да ги пита колко чалга са слушали и кога за първи път са правили секс - области в соито вероятно ще бъдат на ниво.
kolxo

2018.07.02 | 15:31

7
Неграмотни са и повечето родители, учили в голямата си част след избухване на мутренството. Всичко е благодарение на неглижиране на учителите и превръщането на МОН в една мафия за печелене на държавни поръчки и трамплин за кариеристи. Всяка година трябва нова методика, за да се плаща на експерти и да се печетат нови учебници в 'наште' печатници.
Cif

2018.06.29 | 21:46

5
Неграмотни ги направи "демократичната" образователна система , лейди Иванка Кастрева и един куп малоумни председатели и преписвачи на учебници,идиоти и т.н.
Л. Кацарска

2018.06.29 | 21:34

4
По математика няма как да не се включка цялото учебно съдържание до 7. клас. Това ее матеметика! Така е било винаги! Нищо ново, уважаеми родители!
kolxo

2018.07.02 | 15:27

6
Много смешно. Погледнете тестовете и пак помислете. Там има изисквания да помнят определени дефиниции точно както са написани от някъв самозван експерт. Наистина ли това ще им помогне с нещо? А какво ще се наложи да зарежат - нещата от 7-ми клас: биология, физика, химия... за да зубрят глупостите на някви нАучни стожери....
Ника

2018.06.29 | 07:51

2
Ако ще се включват въпроси по езикова грамотност ,изучавани в 5. и 6.клас,няма нищо притеснително.Ако въпросите върху художествените творби не включват само произведения от 7.клас,трябва да се помисли рационално.Да не говорим,че точковата система на оценка обезсмисля всичко и създава предпоставки за съмнения в начина на класиране.А неогласяването на резултатите е не ви ли притеснява?

2018.06.29 | 13:30

3
Матурата не оценява знанията получени в 7 клас, а цялостното ниво на подготовка, в това число и нивото на обща култура, което е убийствено ниско. Правилно се притеснявате, защото ще лъсне нивото на простащина на децата ви, за което имате лична съществена заслуга. За радост не всички деца са на това ниво. Има и други.

Добави коментар

Водещи новини