Увеличават капацитета на Медицинския университет в Плевен

  • 17 октомври 2017 11:22

  • 1340
  • 1
Увеличават капацитета на Медицинския университет в Плевен
©

Капацитетът на Медицинския университет в Плевен има необходимост да бъде увеличен. Това заяви в пресклуба на БТА ректорът му проф.д-р Славчо Томов.

Той поясни, че висшето училище прави необходимите постъпки пред националната Агенция за акредитации за увеличаване на капацитета за още 600 студенти. Това се налага за специалност "Медицина". "Висшето училище има видимо качествено увеличаване на базата за обучение.

Преподавателският състав на хабилитирани специалисти е нараснал с около 50 на сто. Втората университетска болница в Плевен - "Света Марина", ще поеме голям брой чуждестранни и български студенти за практически занятия", поясни ректорът.

Държавата направи необходимите стъпки и сега може и други болници в Плевен да получат акредитация като университетски - дори не в пълен обем, а като отделни клиники и направления, което е в интерес на по-качественото обучение на студентите по медицина, подчерта проф. Томов.

Сред болниците, които според него биха могли да приемат за подготовка студенти са "Сърце и мозък", "Св. Панталеймон", "Авис Медика", защото имат развити клинични направления за лечение по най-високи европейски стандарти, а това дава потенциал за обучителна дейност.

"Света Марина", например, разполага с трима професори, трима доценти, един доктор на науките и още шестима докторанти, шестима са хонорувани асистенти в Медицинския университет, посочи проф. Томов.

Базата на "Света Марина" е изключително авангардна и това ще помогне за качествено нова подготовка на нашите студенти, коментира ректорът. Ние сме наясно, че днес не се конкурираме при обучението на младите лекари с българските висши училища, а с медицинските университети от Източна Европа, отбеляза проф. Томов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Един

2017.11.09 | 19:11

1
Ще увеличат капацитета и финансирането от държавата ,а на 30 -50 км от Плевен няма нито един практикуващ качествен специалист ,не се изкарва нито един лекар за работа в страната ,а учат за наша сметка ,издържаме ги с данъците си ,след 24 години напускат уж напълно недоеолни от нас и държавата ,ама с диплома носеща им милиони на запад .

Добави коментар

Водещи новини