Скандал с приема за първи клас в София

  • 06 юни 2017 07:57

  • 5948
  • 4
Скандал с приема за първи клас в София
© Булфото (Архив)

Скандал с приема на първокласници се разрази в 51 ОУ "Елисавета Багряна" в София. Родители подадоха сигнал до прокуратурата. Те алармираха, че живеят в района на училището, а не са класирани. Както е известно местоживеенето е първият критерий за прием на децата, вторият е - месторабота.

Пред Нова телевизия родителите разказаха, че се злоупотребява с критерия за месторабота и се вадят фалшиви бележки, включително и за надомна работа. Ангел, който е баща на момиченце, обясни, че трябва да се намери вариант за класиране, без да се подават документи с невярна информация. По думите му понеже 51 ОУ е много желано, родители масово злоупотрябват.

От Столичната община заявиха, че не носят отговорност за създалия се хаос, защото критериите са разписани от Министерството на образованието. Зам.-кметът Петър Чобанов обясни, че от общината са предупредили ведомството, че наредба номер 10 ще създаде проблеми.

Директорът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева коментира, че родителите са направили добре, като са сигнализирали на прокуратурата за злоупотреби с адреси за местоживеене или месторабота. Тя заяви, че наредбата не е направена, за да се ощетяват децата.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
5948 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Родител

2017.09.18 | 09:45

2
Ако ще има дискриминация с критерии като местоживеене, тогава да се върне и жителството и всеки да си седи в родния град или село. Защо аз да не мога да си запиша детето където поискам а някой от майната си да дойде в София да си вземе квартира срещу желаното школо и да е с предимство?
Kuku

2017.09.18 | 09:51

4
Защото не е редно да го запишеш с измама.
kolxo

2017.06.20 | 19:03

1
Защото аз живея там от малък. Баща ми се е родил в квартала доста години преди блоковете. А сега пращат детето ми в ... Ботунец или Кремиковци!!! А някакви наематели с надомна работа дошли миналата седмица от Горно Койнаре са с предимство.
Муку

2017.09.18 | 09:51

3
Кореняците софиянци, с потекло от село Дървеница, продадоха бившите кокошарници на бабите си и отидоха да живеят в "тузарските" квартали като Камбаните. Сега, понеже там няма училище, "пеят", че не могли да си класират детето в училището, в което били учили и в чиито двор бил

Добави коментар

Водещи новини