Увеличават се опитите за незаконна сеч преди началото на зимния отоплителен сезон

  • 23 октомври 2019 10:29

  • 312
  • 1
Увеличават се опитите за незаконна сеч преди началото на зимния отоплителен сезон
© Pixabay

Увеличават се опитите за незаконна сеч преди началото на зимния отоплителен сезон, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.

Само за изминалата седмица горските надзиратели на територията на поделенията на предприятието са съставили тринайсет акта за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Задържани са над десет пространствени куб. метра дърва за огрев и едно моторно превозно средство. За да се пресекат нарушенията служителите на предприятието са засилили контрола в горските територии, посочват от пресцентъра.

Тази година цената на широколистните дърва за огрев е между 40 и 60 лева за пространствен куб. метър, а цената при иглолистните е от 22 до 31 лева при закупуване директно от временен горски склад, съобщават още от ЮЗДП. По-висока е цената единствено в Благоевград, където в централния склад на горското стопанство дървата се предлагат нарязани и нацепени.

И тази година жителите на малки населени места имат възможност сами да добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци, посочват от предприятието. По този начин цената е значително по-ниска, като куб. метър иглолистни е между 7 и 10 лева, а широколистните от 15 до 22 лева.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2019.10.23 | 11:04

1

Ами след като цената на кубик е над 100 лева.

Добави коментар

Водещи новини