Марковски: Трябва да се премахне съкратеното следствие само за тежките случаи

  • 08 септември 2019 10:11

  • 1864
  • 1
Марковски: Трябва да се премахне съкратеното следствие само за тежките случаи
© кадър - БТВ

„За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години – възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива”, каза Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата в Русе Виктория Маринова. Повод за думите му стана осъденият за убийството ѝ Северин Красимиров, който получи 30 години затвор, след като се призна за виновен и поиска съкратен процес. Северин ще бъде на 51 години, когато излезе от на свобода.

По думите му с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъплението имат повече права от тях: „Отново апелирам към законодателя – направете така щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях”.

Според адвокат Марковски във всички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: „Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 не лишава след самопризнание съда от възможността да отмери справедливо”.

"При всички случаи съдът определя присъдата и после я намалява с една трета. Съкратеното съдебно следствие създава много настроения и много големи притеснения у хората. И основателно", добави той. Според него, законодателят трябва да отговори на искането на близките на убитите."Наказанието е да превъзпита. Разбира се, то трябва да бъде справедливо. И второто много голямо значение на наказанието е – да предпази от хората, които носят вампирското начало в себе си или сатаната или лошия дух, както искате го наречете. Да предпази този вампир да не бъде сред спокойните обикновени хора “, посочи адвокатът.

"При всички случаи, когато има умишлени убийства не бива да се гледат по съкратената процедура", смята адвокатът. Според него, това обаче не бива да важи за всички престъпления. Той даде пример с един шокиращ случай от практика си. Жена убила мъжа си, който я тормозил жестоко години наред. "Накрая, милата, тя нямаше шанс", посочи Марковски. Тя опитала да хвърли тялото през балкона и да инсценира самоубийство, но то било твърде тежко и се върнало при нея. "Трябва да се премахне съкратеното производство само за тежките случаи", посочи Марковски. "Това, че не се намалява присъдата, не лишава съда от възможността да отмери справедливо", заяви той. "Мога да ви разкажа за един уникален български вампир – Момата, изнасилил и убил няколко души, който ми каза: „Ако знаех, че ще ми дадат доживотна присъда, нямаше да убивам". Следователно това е необходимо", смята Марковски.

 "Аз не поддържам разбирането че трябва да се избегне намаляването на присъдите с една трета за другите престъпления", уточни той.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.08 | 10:49

1

Пенсия, свеща ти е изгоряла отдавна, този изобщо не трябва да излиза на свобода

Добави коментар

Водещи новини