Туристка колабира на Стобските пирамиди

  • 09 август 2019 15:45

  • 1030
  • 0
Туристка колабира на Стобските пирамиди
©

Туристка е колабирала на върха на Стобските пирамиди, след като кръвното ѝ налягане паднало до 60/20. На тел. 112 е подаден сигнал в Спешен център – Рила за припаднала млада жена.

Дежурният лекар д-р М. Корчев за 4 минути пристигнал с линейката на входа на пирамидите край село Стоб. По-нататък д-р Корчев продължил пеш, тъй като линейката не може да се движи по коларския път до върха, който минава през трудно проходими места.

Млад мъж от Стоб с мотор настигнал по стръмния път към върха доктора и го качил за минути до върха, за да окаже помощ на 30-годишната туристка И. Заркова, която със съпруга си решили отвисоко да се насладят на красотата на Рилското корито, съобщава "Струма".

Ето какво разказа д-р Корчев минути след спасителната акция: "Тежък ден. Туристката от Русе колабира с кръвно 60/20. Такъв случай може да има летален край. Благодаря на моториста от с. Стоб, който ме закара бързо до върха. От горещините младата жена от Русе е свалила драстично кръвното налягане. Добре че носех вода, дадох ѝ да пие. Сложих ѝ голяма доза адреналин и кръвното се нормализира на 120/80. С бавни крачки, подкрепяна от съпруга си, И. Заркова, след като се стабилизира, слезе сама от върха. Сега е отпускарски сезон и много хора тръгват на екскурзии по отдалечени и труднодостъпни туристически обекти, но трябва да се съобразяват и с метеорологичната обстановка. При такива горещини да не се излагат на слънцето. Да правят преходи рано сутрин или вечерта. Организмът от горещините се обезводнява, пада кръвното и кръвната захар, което може да се окаже фатално за някого”, заяви д-р М. Корчев.

Снощи се разбра, че включилият се в спасителната акция моторист е Димитър Димитров, който работи като охранител в „Мини Бобов дол”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини