Шофьори, предизвикали катастрофи след употреба на алкохол или наркотици – да плащат за лечението на ранените

  • 10 юли 2019 20:21

  • 624
  • 2
Шофьори, предизвикали катастрофи след употреба на алкохол или наркотици – да плащат за лечението на ранените
© Булфото (архив)

Шофьори, които са предизвикали катастрофи под влиянието на алкохол и наркотици – да плащат за лечението на ранените при инцидентите. Това предложение направи здравното министерство, чрез допълнителни промени в закона. Мярката ще върне в бюджета на здравната каса изразходваните за лечението на пострадалите средства.

Около 1% от катастрофите годишно са причинени от шофьори, управляващи коли под въздействието на упойващи вещества.

Преди 4 години Милен Метев е блъснат от кола, докато се прибира от работа. „Той е бил с три промила алкохол и със следи от кокаин. Изключително неадекватен. Движил с е с 200 км, а аз – с 50. Аз бях няколко месеца обездвижен. Не можех да ставам от леглото. Ходих след това с патерици”, спомня си пострадалият пред БТВ.

Години по-късно Милен все още лекува травмите си. В случаи като този, лечението би трябвало да се поеме от причинителя на катастрофата, казва законът. Но реално това не се случва. Затова здравното министерство предлага промяна – създаване на механизми, чрез които касата да получава информация за пострадалите и за причинилите произшествието. Лекарите подкрепят идеята, защото парите за лечението на пострадалите не стигат и сега.

От началото на годината катастрофите след употреба на алкохол са 28. Загиналите в тях – трима, а пострадалите – 42.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
624 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.11 | 09:43

2

Само да не стане като в Китай.

Българка

2019.07.11 | 07:02

1

Много правилно,но дали ще се прилага на всички сгазили лука?! Докато не се спре това да има хора над закона в България всичко ще е батак!

Добави коментар

Водещи новини